За да изберете хубаво шампанско (доколкото това е възможно у нас) е важно да обърнете внимание на детайлите. И по-конкретно на мехурчетата – колкото са по-малки те, толкова по-добър вкус ще има напитката.

Друга важна подробност е да проверите произхода на шампанското си. Може би не знаете, но по принцип единственото газирано вино, което има право да се нарича „шампанско”, е онова, произведено във френската област Шампан. Останалите вариации би трябвало да са просто "газирано вино".

Следващото, на което е добре да обърнете внимание, са чашите. Те трябва да са възможно по-високи и по-тесни, защото така се ускорява концентрацията на мехурчетата и на аромата.

Традиционното наливане на шампанското до средата на чашата, за да се създаде пяна, се оспорва от учените в университета в Рен, съобщава БГНЕС. След измерването на мехурчетата учените стигнали до заключението, че е хубаво шампанското да се налива по начина, по който се препоръчва да се сипва и бирата - от "ивицата" на чашата, защото по този начин се запазва ароматът.

За него пък е хубаво питието да е охладено на температура от 4 до 7 градуса. За финал - още един интересен факт - бутилчица шампанско от 0,75l съдържа средно 58 млн. мехурчета.