Световната шампионка по синхронно плуване Кристина Макушенко създаде вълна от възхита със своите подводни танци. Нетипичният балет на дъното на басейна привлече милиони последователи и гледания в социалните мрежи.  

Кристина тренира синхронно плуване от 14 години и е четирикратен световен и два пъти европейски шампион по синхронно плуване. 

"Треньорите забелязаха, че имам необикновен талант и че имам гъвкави рамене. Когато плувам по гръб, мога да си изтегля ръката възможно най-назад. Нещо, което обикновените хора не могат да направят. След това успях да изпълня всички видове шпагат без никаква подготовка" разказа тя.

Оказва се, че Кристина не само има необходимата вродена гъвкавост, но и натурална артистичност. За това, когато публикува подводния си танц, получава над 20 милиона гледания.

"Видеото, в което правех кръг около себе си, избухна почти веднага и над 28 милиона души го бяха гледали и всъщност така започнах да публикувам по-често.

Понеже съм професионален плувец, аз знам как да контролирам тялото си. Оставям се водата да ме носи. Просто показвам гъвкавост, без да полагам големи усилия. Това на сушата би било много трудно. Не всичко, което правя под вода, може да бъде изпълнено от артистичните плувци. Знам как да се позиционирам пред камерата, никой не ме записва."

Идеята хореографията с високите токчета дойде от един танцьор, който показа стъпките, но на суша. Ритъмът ми хареса и реших да потопя танца под вода," Кристина сподели как успява да впечатли онлайн публиката.

Интересно е обаче как човек може да чуе музиката и ритъма под вода.  

"Не чувам нищо. Имам добър слух и преди да се гмурна, слушам песента няколко пъти и запомням ритъма. Мелодията е в главата ми и танцувам по памет. Някои плувци броят стъпките си, но при мен всичко се случва естествено" каза шампионката по синхронно плуване. 

Кристина умее да задържа дъха си под вода за рекордно дълго време. Достатъчно, за да изпълни всички красиви движения, които е подготвила. 

За тайната как успява да задържи въздуха си разказа:

"Ако тренирам усилено, мога да издържа четири минути под вода. Тайната е, че не се гмуркам веднага. Първо плувам за известно време няколко дължини над и после 75 метра под водата, без да поемам дъх. 

Когато движа ръцете си, издишам целия си въздух. Когато съм без въздух, оставам най-дълго на дъното на басейна."

Звучи невероятно, нали? Ето за това някои потребители са я обвинявали, че всъщност използва тежести, за да си помага да остане на дъното:

"Нямам идея как мога да сложа тежести в токчетата си. Така че не, няма никакви тежести в обувките ми, ако изобщо нося такива. Освен това се въртя постоянно, така че ако имах тежести, щяха да най-вероятно да проличат през банските ми."

С артистичния си талант и лъчезарното си излъчване, тя не само печели вниманието на онлайн потребителите, но и впечатлява хора от кино индустрията. Мечтата й да стане актриса бързо се сбъдва. В момента участва в няколко подводни филмови продукции, които се снимат в красивата Доминиканска република. И така, поуката е да не задържате повече дъха си, а да се гмурнете в морето от мечтите си!