Искате да сте различни - направете си суперкозунак!

Съставки

  • 200 г Сусам
  • 1 шепа Сушени кайсии
  • 1 шепа Сушено манго
  • 1 шепа Сушена папая
  • 1 шепа Орехови ядки
  • 250 г Пълнозърнесто брашно от лимец
  • 250 г Пълнозърнесто брашно от спелта
  • 250 г Пшеница
  • 250 г Бяло брашно
  • 1 пакетче Бакпулвер
  • 100 г Соево брашно
  • 2-3 пакетчета Ванилия
  • 6 бр. Яйца
  • 100 г Краве масло
  • 15 г Какаово масло
  • 1 ч.л. Пчелен прашец
  • 21 г Суха мая
  • 1 1/2 ч.ч. Кристална захар
  • 1/2 ч.ч. Кафява захар
  • 1 бр. Лимон
  • 1 ч.ч. Прясно мляко
  • 1 бр. Лайм
  • 50 мл Сок от лайм
  • 1 с.л. Пчелен мед
  • 2 с.л. Кленов сироп
  • 1 шепа Годжи бери
  • 1 шепа Стафиди
  • 1 шепа Сушена синя слива

Начин на приготвяне

  • 1. Маята се разтваря в 1 ч.ч. топло прясно мляко, 3 с.л. захар на кристали и 3 с.л. бяло брашно. Разбива се на гъста каша, която трябва да е с температура 40-45 градуса. Поръсва се с брашно и се оставя на топло за 20-30 минути, докато не стане на балончета.
  • 2. В голяма купа се смесват три пъти пресятите брашна от лимец, спелта и пшеница и се добавят 1 пакетче бакпулвер и 2-3 пакетчета ванилия.
  • 3. В малка тенджера се разтопява маслото и какаовата мазнина.
  • 4. В друга купа се разбиват 5 яйца на стайна температура.
  • 5. Към разтопеното масло се добавя 1 ч.ч. кристална захар, а към яйцата ½ ч.ч. кафява захар, лимонените кори от зелен и жълт лимон и ½ ч.л. пчелен прашец, разтворен във вода. Разбъркват се и се смесват, като маслото не трябва да е много горещо.
  • 6. Полученият микс се добавя към брашното и се бърка до получаването на рядко тесто. Добавя се маята и на части се слага бялото и соевото брашно до получаване на меко тесто. Поръсва се бяло брашно върху тестото, покрива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса.
  • 7. Когато брашното по повърхността се напука, тестото се вади от купата върху набрашнен плот, най-добре дървен, и се започва месенето, като се добавя още бяло и соево брашно до получаване на желаната консистенция. Тестото трябва да е меко, гладко, топло и влажно. Оставя се да втаса, поръсено с брашно и завито на топло място.
  • 8. Когато тестото удвои обема си, се изважда на изчистения и намазнен плот и се меси с омазнени ръце, за да не лепне тесто по тях.
  • 9. За плънката: предварително накиснато годжи бери в 1 с.л. мед, 2 с.л. кленов сироп, сок от ½ зелен лимон и ½ ч.л. пчелен прашец. Отцеждат се годжи беритата и се смесват със стафиди, сушени кайсии, сушени сливи, папая, манго и орехи.
  • 10. Тестото се разделя на 3 равни топки, които се издължават и притискат, така че да се получат дълги и тънки рула. Посипват се с плънката в руло и трите рула се сплитат.
  • 11. Козунакът се поставя в предварително намазнена форма, маже се с масло и се оставя да втаса, завит на топло място. Когато козунакът се надигне до малко над средата на формата, маже се с разбито яйце и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна на долен реотан.
  • 12. След 10 минути се проверява дали се е надигнал. Когато се надигне до изпълване на формата, се маже пак с разбитото яйце, поръсва се със сусам.
  • 13. Връща се във фурната и се пече на 150 градуса на долен реотан до получаване на златиста коричка отгоре и започне да мирише приятно.