Турската балкава е сладка, ароматна и носи всички свои вкусови качества с приятния повей на източната кухня.
С какво се различава от традиционната?
Плънлката за турската баклава се прави с белени бадеми, а не се орехи.
Към сиропа, освен захар, се добавя и мед.
Ароматът и вкусът му са обогатени от розова вода.
Прекрасният й външен вид се дължи и на зеленото от шам фастъците, с които се поръсва.
Необходими съставки за сиропа:
• 1 ч. ч. захар
• 1 ч. ч. вода
• 1 к. ч. мед
• 1 ч. л. лимонов сок
• 1 с. л. розова вода
Сипете съставки за сиропа, без розовата вода, в тенджера и поставете на котлона, докато заври. Разбърквайте от време на време, докато се стопи захарта, с дървена лъжица. Свалете от котлона и сипете розовата. Може да използвате специална розова вода за готвене или друга такава, подходяща за кулинарни нужди. Докато е още горещ, сиропирайте изстиналата баклава. Оставете да поеме поне 3 часа.
Готовата балкава може да поръсите със ситно смлян шам фастък.
Съставки
- 4 ч.л. Кардамон
- 3 с.л. Захар
- 2 пакета Кори за баница
- 3 ч.ч. Бадеми
- 250 г Краве масло
- 1 ч.л. Канела
Начин на приготвяне
- 1. Накиснете бадемите в топла вода за няколко часа, докато омекне ципата им и може да ги обелите. По-лесният вариант е да купите готови, белени бадеми.
- 2. Смесете захарта, кардамона и канелата в малка купичка и разбъркайте.
- 3. Намажете дъното и стените на тавата за печене с разтопено масло.
- 4. Поставете 5 кори една върху друга, като всяка от тях намажете обилно с масло. За улеснение използвайте силиконова четка.
- 5. Поръсете с част от нарязаните, белени бадеми. Овкусете и с част от захарната смес с подправки.
- 6. Върху петата кора поръсете орехите, които са ситно нарязани. Отново сложете от захарта с подправките.
- 7. Върху реда с орехи сложете още 4 листа от корите, като между тях отново намазвате всяка кора с разтопено масло. Отново поръсете с бадеми и със захар. Сложете останалите кори, също намазани обилно с масло.
- 8. Нарежете баклавата на ромбоиди. Печете в предварително загрятата фурна на 200 градуса за 40 минути.
- 9. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
- 10. Студената баклава залейте с приготвения сироп, докато е топъл.