Веднъж една колежка беше направила баница. Всички се възхитиха от великолепния й вкус. След като парчетата в чинията изчезнаха, а доволното примляскване утихна, поискаха да им сподели рецептата.
"Използвам 12 яйца....." Не я оставиха да продължи, а възкликнаха - "12 яйца!!! Това е много!" Да, вкусните ястия понякога изискват много и качествени продукти. Така е и с този кекс. Той пък се прави с 8 яйца. За да получите различните цветове на тесто, отделете белтъците от жълтъците. Между различните пластове се посипва какао, което е тъмната граница между тях. Отрязаното парче е много красиво и по него се оформят различни фигури.
Съставки
- 3 с.л. Пудра захар
- 50 г Какао
- 1 к.ч. Олио
- 1 ч.ч. Брашно
- 1 ч.ч. Захар
- 8 бр. Яйца
Начин на приготвяне
- 1. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, заедно с половината количество от захарта. Към сместа добавете половината количество брашно.
- 2. Жълтъците и останалите цели яйца се разбиват с останалата част от захарта. Прибавя се олиото и останалото брашно.
- 3. Формата, в която ще се пече, се намазнява обилно по дъното и по стените. Изсипва се половината от жълтата смес. Върху нея, с цедка, се поръсва какаото.
- 4. Отгоре с лъжица се сипва бялата смес.Отново се поръсва с какао.
- 5. За финал се излива жълтата смес.
- 6. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса С за 35 минути.
- 7. След като кексът се охлади достатъчно, се поръсва с пудра захар.