Веднъж една колежка беше направила баница. Всички се възхитиха от великолепния й вкус. След като парчетата в чинията изчезнаха, а доволното примляскване утихна, поискаха да им сподели рецептата. 

"Използвам 12 яйца....." Не я оставиха да продължи, а възкликнаха - "12 яйца!!! Това е много!" Да, вкусните ястия понякога изискват много и качествени продукти. Така е и с този кекс. Той пък се прави с 8 яйца. За да получите различните цветове на тесто, отделете белтъците от жълтъците. Между различните пластове се посипва какао, което е тъмната граница между тях. Отрязаното парче е много красиво и по него се оформят различни фигури.

 

Съставки

  • 3 с.л. Пудра захар
  • 50 г Какао
  • 1 к.ч. Олио
  • 1 ч.ч. Брашно
  • 1 ч.ч. Захар
  • 8 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, заедно с половината количество от захарта. Към сместа добавете половината количество брашно. 
  • 2. Жълтъците и останалите цели яйца се разбиват с останалата част от захарта. Прибавя се олиото и останалото брашно. 

     

  • 3. Формата, в която ще се пече, се намазнява обилно по дъното и по стените. Изсипва се половината от жълтата смес. Върху нея, с цедка, се поръсва какаото. 

     

  • 4. Отгоре с лъжица се сипва бялата смес.Отново се поръсва с какао.

     

  • 5. За финал се излива жълтата смес. 
  • 6. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса С за 35 минути. 
  • 7. След като кексът се охлади достатъчно, се поръсва с пудра захар.