На Богоявление по стара българска традиция домакините приготвят питка, зелеви сърми и боб. Неизменна част на трапезата на този ден е и печеното свинско месо. Пие се червено руйно вино и всички си пожелават здраве и благословия през цялата година. И ние ви пожелаваме много здраве и късмет с две традиционни рецепти за Йордановден.
Зелеви сърми
Продукти:
1 кг кайма (от свинско и/или телешко)
200 г ориз
1 голяма глава лук
1 сушена сладка чушка, запечена и счукана
сол и черен пипер на вкус
1 шепа чубрица
20-25 листа от кисело зеле
няколко свински ребра
Приготвяне:
- Каймата се омесва заедно със ситно нарязания лук, подправките и ориза, без да се пържи.
- Завиват се сърмите, като количеството плънка е около 1 препълнена супена лъжица.
- Нареждат се в голям съд (глинен или съд под налягане), като свинските ребра се подреждат на дъното и/или между сърмите. Най-отгоре се поставят няколко от зелевите листа и се затискат с чиния.
- Заливат се със смес от зелев сок и вода 1:1.
- Пече се на умерен огън в продължение на 2 и половина – 3 часа. Ако съдът е глинен, се пече във фурна около 2 часа на умерена температура.
Питка
Продукти:
600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ½ ч.л. сода
½ кофичка кисело мляко
1 яйце
350 мл топла вода
Приготвяне:
- В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица.
- Добавя се водата и се замесва меко, леко лепкаво тесто (за по-лесно месене ръцете се намазват с олио). Ако искате да украсите питката, отделете малко от него настрана.
- Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути.
- В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата.
- Питката се пече на 180 градуса 30 минути или до готовност – при проверка с клечка в средата тя трябва да излезе суха. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа.