Капамата е традиционно балканско ястие, което обикновено се приготвя по време на зимните празници. Гурманите от югозападна България претендират, че произхода на това питателно месно блюдо е от Банско.

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Червено вино
  • 1 скилидка Чесън
  • 1 бр. Дафинов лист
  • 1 бр. Свинска наденица
  • 150 г Телешко
  • 250 г Свинско
  • 150 г Ориз
  • 1 бр. Кисело зеле

Начин на приготвяне

  • 1. В голям глинен съд с капак се подреждат последователно2-3 листа от зелката на дъното. 
  • 2. Следва свинското месо, нарязано на хапки.
  • 3. Засипва се със слой нарязано на ситно киселозеле, размесено с ориза и черния пипер.
  • 4. В средата се добавят дафиновият лист и еднанебелена скилидка чесън.
  • 5. Отгоре се подреждат на едри парчета телешкотомесо, наденицата, кървавицата и цялото пуешко бутче. 
  • 6. Отново се покрива със смес от кисело зеле, ориз ичерен пипер, като най-отгоре се поставят отново 2-3 цели зелеви листа. 
  • 7. Така подредената сурова капама накрая се залива счервеното вино. Отворът на глинения съд се покрива с фолио и се захлупва сглиненото капаче. 
  • 8. Пече се в умерена фурна в продължение на 3-3 ½ до 4часа.
  • 9. Капамата се поднася в средата на масата,изсипана в широка сервирна тава.