Капамата е традиционно балканско ястие, което обикновено се приготвя по време на зимните празници. Гурманите от югозападна България претендират, че произхода на това питателно месно блюдо е от Банско.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Червено вино
- 1 скилидка Чесън
- 1 бр. Дафинов лист
- 1 бр. Свинска наденица
- 150 г Телешко
- 250 г Свинско
- 150 г Ориз
- 1 бр. Кисело зеле
Начин на приготвяне
- 1. В голям глинен съд с капак се подреждат последователно2-3 листа от зелката на дъното.
- 2. Следва свинското месо, нарязано на хапки.
- 3. Засипва се със слой нарязано на ситно киселозеле, размесено с ориза и черния пипер.
- 4. В средата се добавят дафиновият лист и еднанебелена скилидка чесън.
- 5. Отгоре се подреждат на едри парчета телешкотомесо, наденицата, кървавицата и цялото пуешко бутче.
- 6. Отново се покрива със смес от кисело зеле, ориз ичерен пипер, като най-отгоре се поставят отново 2-3 цели зелеви листа.
- 7. Така подредената сурова капама накрая се залива счервеното вино. Отворът на глинения съд се покрива с фолио и се захлупва сглиненото капаче.
- 8. Пече се в умерена фурна в продължение на 3-3 ½ до 4часа.
- 9. Капамата се поднася в средата на масата,изсипана в широка сервирна тава.