Сладката баница с тиква е питателна и много вкусна. Тя е част от българската национална кухня. Сега може да си приготвим тиквеник за лека вечеря или за топла закуска, а на Бъдни вечер отново ще си припомним този вкус.
Съставки
- 150 мл Олио
- 1 ч.ч. Захар
- 1 ч.ч. Орехови ядки
- 1 кг Тиква
- 1 ч.л. Канела
- 1 пакет Кори за баница
Начин на приготвяне
- 1. Тиквата се обелва, нарязва на парчета и се настъргва на едро ренде или с кухненски робот.
- 2. В тенджера с 100 мл олио на дъното се прибавя настърганата тиква и се разбърква, за да омекне, но да не загори.
- 3. Прибавя се захарта и отново се разбърква. Отстранява се от котлона и се оставя да изстине.
- 4. Добавят се счуканите орехи и канелата.
- 5. Върху всяка кора се нанасят по 4 лъжици от тиквената плънка и се навива на руло. Ако има повече плънка, баницата ще бъде по-сочна.
- 6. Готовите рула се подреждат в тава едно до друго. Може да се поръсят отгоре с 1-2 лъжици кристална захар.
- 7. Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса.
- 8. След 10 минути се намалява на 180 градуса. Дали е изпечена баницата се проверява отдолу след около 40 минути.
- 9. Готовата баница се напръсква леко с вода и се завива с кухненска кърпа за 10 минути. Накрая се поръсва през цедка с пудра захар.