Едно изящно печиво с традиции и обсебващо ухание и вкус на блаженство. Топла хрупкава наслада, която ще накара сетивата ви да триумфират...
Съставки
- 250 г Сирене
- 250 мл Квасена сметана
- 2 щипки Сумак
- 1 глава Лук
- 4-5 стръка Мащерка
- 150 г Краве масло
- 1 с.л. Олио
- 2 бр. Тиквички
- 200 г Боб
- 4 бр. Яйца
Начин на приготвяне
- 1. В брашното се прави кладенче. Добавят се солта, жълтъците, 3 с.л. вода и студеното масло и се замесват бързо на гладко тесто. Покрива с фолио и се оставя да почине в хладилника за 30 минути.
- 2. От всяка тиквичка се нарязват по дължина 6 тънки филийки, които се бланшират за 1 минута в подсолена вряща вода. Отцеждат се и се оставят да изсъхнат. Останалото се настъргва на едро, слага се в гевгир и се отцежда.
- 3. С разточеното тесто се покриват дъното и стените на тавичка за тарта. Слага се хартия за печене и се пълни с боб. Пече се на сляпо за около 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- 4. Зрънцата и хартията се отстраняват и печенето продължава още 5 минути.
- 5. Настъргва се 50 г от сиренето, а останалото се нарязва на 12 еднакви тънки резени.
- 6. В загрятото олио се глазира ситно нарязаният лук, към него се добавят и настърганите тиквички и се готви още 5 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Яйцата и сметаната се разбъркват, прибавят се мащерка и сумак.
- 7. Задушените и напълно охладени зеленчуци се изсипват върху тестото, поръсват се с настърганото сирене и се заливат с яйчено-сметановата смес.
- 8. В средата на тавичката се нареждат бланшираните тиквички, а около тях – резените сирене. Пече се в около 45 минути при 175 градуса.