Вкусна рецепта, предоставена от мама Теодора и Кристина Генкови - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV. 

Съставки

  • 1 глава Лук
  • 2 с.л. Олио
  • 400 мл Вода
  • 1 консерва Домат от консерва
  • 500 г Талиатели
  • 1 стрък Мащерка
  • 30 г Сирене Пармезан
  • 1-2 бр. Яйце
  • 2 филии Хляб
  • 1 скилидка Чесън
  • 1 глава Лук
  • 2 с.л. Олио
  • 600 г Кайма
  • 1 скилидка Чесън
  • 2 с.л. Захар
  • 1 лист Дафинов лист

Начин на приготвяне

  • 1. Хлябът за кюфтенцата накиснете в прясно мляко. 
  • 2. Отцедете го добре и го натрошете с пръсти. 
  • 3. Наситнете лука и чесъна.
  • 4. В купа смесете каймата и всички останали съставки за кюфтенцата.
  • 5. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Омесете каймата добре.
  • 6. Оформете кюфтенца с големина на орехи ги изпържете в олио от всички страни.
  • 7. За да направите соса е редно да използвате друг тиган. Загрейте олио и сотирайте наситнения лук за 3-4 минути. Добавете захарта.
  • 8. Прибавете наситнения чесън и разбъркайте за 1-2 минути. Към него добавете доматите и водата. 
  • 9. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус и сложете дафиновият лист. 
  • 10. Варете соса докато се сгъсти на умерен огън без капак – около 20 минути. 
  • 11. Когато е готов сложете вътре кюфтенцата. 
  • 12. Продължете да варите на слаб огън, покрити с капак докато станат напълно готови.
  • 13. Сварете пастата в подсолена вода.
  • 14. Отцедете я и полейте със сос. Сервирайте веднага като поръсите с пармезан.