Вкусна рецепта, предоставена от мама Теодора и Кристина Генкови - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 1 глава Лук
- 2 с.л. Олио
- 400 мл Вода
- 1 консерва Домат от консерва
- 500 г Талиатели
- 1 стрък Мащерка
- 30 г Сирене Пармезан
- 1-2 бр. Яйце
- 2 филии Хляб
- 1 скилидка Чесън
- 1 глава Лук
- 2 с.л. Олио
- 600 г Кайма
- 1 скилидка Чесън
- 2 с.л. Захар
- 1 лист Дафинов лист
Начин на приготвяне
- 1. Хлябът за кюфтенцата накиснете в прясно мляко.
- 2. Отцедете го добре и го натрошете с пръсти.
- 3. Наситнете лука и чесъна.
- 4. В купа смесете каймата и всички останали съставки за кюфтенцата.
- 5. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Омесете каймата добре.
- 6. Оформете кюфтенца с големина на орехи ги изпържете в олио от всички страни.
- 7. За да направите соса е редно да използвате друг тиган. Загрейте олио и сотирайте наситнения лук за 3-4 минути. Добавете захарта.
- 8. Прибавете наситнения чесън и разбъркайте за 1-2 минути. Към него добавете доматите и водата.
- 9. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус и сложете дафиновият лист.
- 10. Варете соса докато се сгъсти на умерен огън без капак – около 20 минути.
- 11. Когато е готов сложете вътре кюфтенцата.
- 12. Продължете да варите на слаб огън, покрити с капак докато станат напълно готови.
- 13. Сварете пастата в подсолена вода.
- 14. Отцедете я и полейте със сос. Сервирайте веднага като поръсите с пармезан.