Една от най-традиционните гарнитури за печено месо са картофите. Ястието месо с картофи е толкова често срещано - на яхния или фурна, че се счита дори за скучно. С малко фантазия и точно подбрани продукти обаче може да достигнете съвсем различен вкус.


# Използвайте розмарин или мащерка за овкусяване.
# Добавете тъмна бира, вино или чай за аромат.
# Картофите може да запържите предварително, за да се получи хрупкава коричка.
# Шпиковайте месото с чесън, карамфил или анасон за по-екзотичен вкус.
# Ако запечатата месото на висока температура, ще получите хрупкава коричка.

 

Съставки

  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Сол
  • 3 с.л. Олио
  • 1 стрък Розмарин
  • 1 ч.ч. Бяло вино
  • 1 глава Лук
  • 1 кг Картоф
  • 1 кг Свински гърди

Начин на приготвяне

  • 1. Цялото парче месо се натрива със сол. Запържва  се леко в загрято олио, в дълбока тенджера.  
  • 2. Лукът се нарязва на ситно и се задушава, докато стане златист и омекне. Къмготовия лук се сипва бялото вино. Слага се и месото и се долива вода вколичество нужно да покрие месото. Похлупва се и се оставя да поври за кратко.
  • 3. Картофите се нарязват на шайби. Сипват се в тавата и се поръсват с пресниярозмарин. Върху тях се поставя месото и се излива бульонът. 
  • 4. Пече се на най-ниската част на силно загрята фурна.  
  • 5. Преди сервиране се поръсва с прясно смлян черен пипер.