Бонфиле ще разкрие най-добре своите вкусове, когато ги подсили подходящата марината. Свинското се овкусява чудесно с кориандър, синап, мед, горчица, фреш от лайм, кимион и др. Маринатата окрехкотява месото и го напоява с вкусове и аромати. 

Когато печете месото, може да използвате термометър за готвене, чрез който да следите степента на изпичане на бонфилето. Така ще го приготвите по начина, който ви допада най-много. 

• 48.8° C = Rare
• 54.4° C = Medium rare
• 60° C = Medium
• 65.5° C = Medium well
• 71.1° C = Well done


Гарнитурата на бонфилето са топли зеленчуци. Важно е подправките, с които те се овкусява, да не са много, за да допълват, а не да преобладават над вкуса на месото. Освен предложените, може да допълните гарнитурата и с различни кореноплодни. 

Съставки

  • 1200 г Свинско бонфиле
  • 2 връзки Кориандър
  • 1/2 ч.л. Бахар
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Сол
  • 10 мл Коняк
  • 500 г Брюкселско зеле
  • 3 бр. Моркови
  • 3 скилидки Чесън

Начин на приготвяне

  • 1. Пригответе маринатата, като нарежете на много ситно кориандъра и го смесите със половината количество зехтин, бахара, чесъна, прясно смления черен пипер, 1 ч. л. сол и няколко коняка. 
  • 2. Направете леки разрези по повърхността на месото. Така маринатата ще достигне до по-голяма част от него, не само отгоре, а и в дълбочина. Втрийте маринатата по цялата повърхност. За да бъде по-стегнато месото, може да го превържете с памучни конци, по хоризонтала и вертикала. Така то ще запази формата си.

     

  • 3. Поставете месото с съд и покрийте с капак. Месото трябва да престои в маринатата от 3 до 24 часа.  
  • 4. Преди да изпечете бонфилето,извадете го от хладилника и оставете за 15 минути на стайна температура.Прибавете малки бучки масло в тавата, от двете страни на месото точно предида го сложите във фурната. Добавете малко вода в тавичката и печете 2 часа на 160 градуса. на 30 минути отваряйте фурната, за да поливате месото със соса му.

     

  • 5. Измийте брюкселскотозеле. Морковите остържете от кората. Сложете ги в дълбока купа и овкусете със 3с. л. зехтин и мащерка. Оставете за 10 минути да поемат аромата. Гриловайте заняколко минути в тигана, като по средата на готвенето полеете с малко лимоновсок. 
  • 6. Към топлите зеленчуциможе да добавите няколко зрънца нар.