Това са едни от най-лесните бонбони на света. Същевременно са и полезни, заради богатството от сурови сусамови семена в състава им. Ако използвате кокосова захар, те ще са подходящи и ако следвате здравословен режим за хранене.
Щипката сол в рецептата ще добави малко блясък на бонбоните. Малката доза сода за хляб се добавя, за да създаде малки въздушни мехурчета, които не само правят бонбоните по-красиви, но и по-крехки.
Съставки
- 2 с.л. Краве масло
- 1 ч.л. Ванилов екстракт
- 1 ч.ч. Сусам
- 1 с.л. Вода
- 1/2 ч.л. Индийско орехче
- 1 щипка Сол
- 4 с.л. Пчелен мед
- 1 ч.ч. Захар
- 1/4 ч.л. Сода за хляб
Начин на приготвяне
- 1. Сложете захарта, меда, солта, индийското орехче и водата в малка тенджера с дебело дъно. Загрейте на умерена температура и разбърквайте, докато се образува гладка каша.
- 2. Добавете към сместа и суровите сусамени семена.
- 3. Сложете сместа с добавените семена, като често разбърквате, докато сместа стане с кехлибарен карамелен цвят. Отнема около 5 до 10 минути.
- 4. След като свалите от котлона, добавете ваниловия екстракт и маслото.
- 5. След като маслото напълно се разтопи в сместа, разбъркайте и содата за хляб. Сместа ще се разпенва малко, защото содата реагира с киселината от карамелизирането на захарта.
- 6. Изсипете сместа в предварително подготвена силиконова форма за бонбони полусфери. Сложете в хладилника да се охладили.