Свикнали сме да асоциираме мидите с лятото, но супата с миди може да се хапва целогодишно. Тя дори е по-вкусна, когато не е в сезона, защото сетивата ни са се преситили на другите храни - свинско, телешко и т.н. 


Важно е да изберете качествени миди - замразени, охладени и от проверен търговец. При готвенето те трябва да се отворят. Неотворените изхвърлете. 

 

Идеална подправка за мидите е девесилът (лющян). Той дава балансиран вкус и аромат на морските деликатеси. За плътност използвайте заквасена сметана, кефир или маскарпоне. 



 

Съставки

  • 4 бр. Картофи
  • 1 щипка Шафран
  • 900 г Миди
  • 1 ч.ч. Бяло вино
  • 2 стръка Девесил
  • 4 с.л. Квасена сметана

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете картофите. Сложете ги, заедно с шафрана, в тенджера с 1 литър вода. Ако е нужно сложете още -в ажно е картофите да са потопени. Варете, докато омекнат.
  • 2. Готовите картофи пасирайте до гладкост. Сесете с бульона, в който са врели и разбъркайте. 
  • 3. Измийте мидите и ги почистете. Сложете ги в тенджера заедно с девесила и залейте с бялото вино. Оставете да кипнат. Варете 5 минути, докато се отворят. Ако има неотворени, изхвърлете ги. 
  • 4. Извадете ядките и ги добавете в супата. Може да оставите няколко миди с черупките. 
  • 5. Разбъркайте сметаната с малко бульон. Добавете към супата. 
  • 6. Подправете със сол и пипер.