Свикнали сме да асоциираме мидите с лятото, но супата с миди може да се хапва целогодишно. Тя дори е по-вкусна, когато не е в сезона, защото сетивата ни са се преситили на другите храни - свинско, телешко и т.н.
Важно е да изберете качествени миди - замразени, охладени и от проверен търговец. При готвенето те трябва да се отворят. Неотворените изхвърлете.
Идеална подправка за мидите е девесилът (лющян). Той дава балансиран вкус и аромат на морските деликатеси. За плътност използвайте заквасена сметана, кефир или маскарпоне.
Съставки
- 4 бр. Картофи
- 1 щипка Шафран
- 900 г Миди
- 1 ч.ч. Бяло вино
- 2 стръка Девесил
- 4 с.л. Квасена сметана
Начин на приготвяне
- 1. Обелете картофите. Сложете ги, заедно с шафрана, в тенджера с 1 литър вода. Ако е нужно сложете още -в ажно е картофите да са потопени. Варете, докато омекнат.
- 2. Готовите картофи пасирайте до гладкост. Сесете с бульона, в който са врели и разбъркайте.
- 3. Измийте мидите и ги почистете. Сложете ги в тенджера заедно с девесила и залейте с бялото вино. Оставете да кипнат. Варете 5 минути, докато се отворят. Ако има неотворени, изхвърлете ги.
- 4. Извадете ядките и ги добавете в супата. Може да оставите няколко миди с черупките.
- 5. Разбъркайте сметаната с малко бульон. Добавете към супата.
- 6. Подправете със сол и пипер.