Суфлето е превъзходно френско ястие, с което може да зарадвате както големите лакомници у дома, така и малките злоядци.
Съставки
- 480 г Спанак
- 1 филия Бял хляб
- 150 г Квасена сметана
- 50 г Пармезан
- 5 бр. Яйца
- 1-2 щипки Индийско орехче
Начин на приготвяне
- 1. Измитят спанак се слага в суха тенджера и се бърка на слаб огън около 2 минути или докато се свие.
- 2. Докато се отцеди, се приготвя галета - накъсва се 1 филия бял хляб без кората и се разбва в кухненски робот или блендер, за да стане фина галета.
- 3. Изстисква се максимално много течност от спанака, след което се добавят галетата с половината от квасената сметана. Пасира се до получаване на груба смес.
- 4. Добавя се останалата сметана и се пасира още няколко минути, за да се смеси добре с останалата част.
- 5. Добавят се жълтъците в кухненския робот или блендера с 3 с.л. настърган пармезан.
- 6. Посолява се и се добавя прясно настъргано индийско орехче на вкус, след което се пасира до получаването на гладка смес.
- 7. Белтъците се разбиват в голяма купа, докато се втвърдят.
- 8. Сипва се спаначната смес при белтъците и внимателно се разбърква с голяма метална лъжица.
- 9. Вътрешността на 4 огнеупорни купички или тава се намазва с масло и се поръсват стените с останалия пармезан.
- 10. Суфлето се пече 15 минути или докато бухне и стане златистокафяви. Сервира се веднага.