Бобът на фурна има наситен вкус и плътна консистенция. Добавката от кисело зеле прави ястието леко и с пикантен вкус. Боб и зеле е една от обичаните комбинации в българската кухня, която има дълбоки традиции в кулинарията ни. По тази рецепта приготвят боба на фурна в Средногорието.
Съставки
- 200 г Бял боб
- 750 г Кисело зеле
- 1 глава Червен лук
- 100 мл Олио
- 2 бр. Чорбаджийски чушки
- 1 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Бобът се сипва във вода и се вари 20 минути. Не трябва да е съвсем готов, а полусварен.
- 2. Зелето се наситнява. Нарязва се и главата лук. Подправя се със сол и черен и червен пипер.
- 3. Дълбока тавичка се намазва с олио по дъното и стените. В нея се изсипва бобът и зеленчуците. Разбърква се внимателно, така че всичко да се смеси.
- 4. Чушките леко се запичат на сух тиган или върху котлона. Когато ципата им започне да пука, се махат и се слагат в тавата. Така отделят аромата и вкуса си най-добре.
- 5. Добавя се останалата част от олиото и малко вода.
- 6. Пече на на 200 градуса в предварително загрята фурна за 45 минути. Ако бобът не е готов или зелето не е омекнало, може да се добави още малко вода.