Познат и любим вкус, облечен в нова, красива форма.
Съставки
- 1-2 щипки Сол
- 100 г Кашкавал
- 2 бр. Яйца
- 350 г Извара
- 350 г Спанак
- 2 ч.л. Сол
- 200 мл Бяло вино
- 90 мл Зехтин
- 500 г Брашно
- 1-2 щипки Черен пипер
- 2 с.л. Галета
Начин на приготвяне
- 1. Брашното и солта се смесват.
- 2. Прави се кладенче и се наливат загрятото вино и зехтинът.
- 3. Замесва се тесто, покрива се и се оставя да почине.
- 4. Плънката се приготвя като спанакът се бланшира в кипяща вода, шокира се в студена, изстисква се добре, накълцва се и се овкусява със сол и черен пипер.
- 5. Добавят се изварата, настърганият кашкавал и 1 яйце. Разбъркват се.
- 6. Тестото се разделя на две части и всяка топка се разточва като кръг.
- 7. Едната кора се поръсва с галета.
- 8. В центъра й се слага топка от спаначената смес и около нея се оформя кръг от останалата спаначена смес.
- 9. Кората се намазва с разбито яйце и отгоре се слага другата кора.
- 10. За да се залепят добре двете кори, в центъра, около спаначената топка, се притиска с чаша, а краищата на кръга – с вилица. Правят се прорези като лъчи и се завъртат на 90 градуса с разреза нагоре.
- 11. Паят се намазва с останалото разбито яйце.
- 12. Пече се 35 минути на 180 градуса.