Познат и любим вкус, облечен в нова, красива форма.

Съставки

  • 1-2 щипки Сол
  • 100 г Кашкавал
  • 2 бр. Яйца
  • 350 г Извара
  • 350 г Спанак
  • 2 ч.л. Сол
  • 200 мл Бяло вино
  • 90 мл Зехтин
  • 500 г Брашно
  • 1-2 щипки Черен пипер
  • 2 с.л. Галета

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното и солта се смесват.
  • 2. Прави се кладенче и се наливат загрятото вино и зехтинът.
  • 3. Замесва се тесто, покрива се и се оставя да почине.
  • 4. Плънката се приготвя като спанакът се бланшира в кипяща вода, шокира се в студена, изстисква се добре, накълцва се и се овкусява със сол и черен пипер.
  • 5. Добавят се изварата, настърганият кашкавал и 1 яйце. Разбъркват се.
  • 6. Тестото се разделя на две части и всяка топка се разточва като кръг.
  • 7. Едната кора се поръсва с галета.
  • 8. В центъра й се слага топка от спаначената смес и около нея се оформя кръг от останалата спаначена смес.
  • 9. Кората се намазва с разбито яйце и отгоре се слага другата кора.
  • 10. За да се залепят добре двете кори, в центъра, около спаначената топка, се притиска с чаша, а краищата на кръга – с вилица. Правят се прорези като лъчи и се завъртат на 90 градуса с разреза нагоре.
  • 11. Паят се намазва с останалото разбито яйце.
  • 12. Пече се 35 минути на 180 градуса.