На какво има вкус дъгата? Отговорът е - на тиквички, моркови и патланджани. В тази рецепта се използват продукти с различни цветове и техният колорит прави пая много красив. Изберете жълти, светлозелени и тъмнозлени тиквички, моркови (ако успеете да намерите разноцветни - жълти, оранжеви и лилави - чудесно!), както и лилав патланджан. Вече имате цяла палитра от багри и може да си "нарисувате" много вкусен обяд!
Основата на пая е от маслено тесто. Пече се два пъти. Веднъж за да се оформи основата и втори път - заради зеленчуците. Използвайте суров боб, леща или ориз, за тежест. Те ще оформят красивата кошничка на пая. Запазете варивото след това за същите нужди.
Съставки
- 5 стръка Босилек
- 1 ч.л. Копър
- 1 с.л. Зехтин
- 1 щипка Сол
- 1 бр. Яйце
- 3 ч.ч. Брашно
- 125 г Краве масло
- 1 бр. Патладжан
- 2 бр. Моркови
- 3 бр. Тиквички
- 1 с.л. Вода
- 4 бр. Маслини
Начин на приготвяне
- 1. Брашното се пресява в тава и се прави кладенче. В него на квадратчета се нарязва студеното масло. Чуква се яйцето и се добавя студената вода.
- 2. От съставките се омесва меко тесто. За да се разпредели правилно маслото, се претрива между пръстите. Топката тесто се увива в свежо фолио и се оставя в хладилника за 20 минути.
- 3. През това време се прави пълнежът. Яйцата се разбиват и в тях се натрошава сиренето. Отделно се пасират маслините и босилека. Може да се използва и паста от маслини, вместо цели.
- 4. Масленото тесто се изважда и се разточва на тънка кора. Използва се форма за печене с подвижни стени. Те се намазват с масло или зехтин. В рецептата има и от двете, затова не е проблем да изберете за намасляване което и да е от тях.
- 5. Разточеното тесто се поставя на дъното и по стените и леко се притиска с ръка. Височината на стените трябва да е колкото най-широкото парче зеленчук. Ако искате равни ръбове, изрежете излишното с нож. Поставете хартия за печене и изсипете суров ориз, леща или боб. Варивото ще тежи, за да се оформи пая добре при печене. Пече се 20 минути на 180 градуса.
- 6. Зеленчуците се измиват и се нарязват на тънки резенчета по дължина. Може да се направи с ренде и съответната приставка или с белачка за картофи.
- 7. От изпечената маслена форма с тесто се изважда хартията с ориза. Залива се с плънката със сирене.
- 8. Върху нея, концентрично, се подреждат тънко нарязаните зеленчуци. Корите им трябва да са нагоре, така че да се виждат различните цветове.
- 9. Намазват се със зехтин (с помощта на четка) и се поръсват с подправки. Пекат се още 20 минути.