Класическото тирамиси има наситен вкус на кафе, какао и амарето. Но ако именно това се нахресва на много хора, то други точно заради тях не харесват този богат десерт. Предлагаме ви вариант, в който тирамисуто е свежо и плодово. Рецептата е малко по-различна, въпреки че основните стъпки за приготвянето са същите. Когато към крема се добави и лимон, се получава съвършен ефирен десерт.


За лимоновия крем са ви необходими:

1/2 чаша пресен лимонов сок
3 големи яйца
2 големи яйчни жълтъка
6 супени лъжици несолено масло
1/2 чаша гранулирана захар

Съставки

  • 1 кг Маскарпоне
  • 2 1/2 ч.ч. Сладкарска сметана
  • 1/4 ч.ч. Захар
  • 2 ч.ч. Лимончело
  • 3/4 ч.ч. Вода
  • 60 бр. Бишкоти

Начин на приготвяне

  • 1. За да направите лимоновия крем, в купа разбийте целите яйца и жълтъците заедно и оставете настрана.
  • 2. В тенджера с дебело дъно смесете захарта, лимоновия сок и яйчената смес. Разбийте, докато държите тенджерата на слаб огън, докато сместа се сгъсти. 
  • 3. Добавете и маслото, докато се разтопи и свалете от котлона. 
  • 4. Прецедете лимоновия крем през фина мрежеста цедка в друга купа, за да отстраните, ако има, бучки. Оставете да се охлади до стайна температура. 
  • 5. За да направите пълнежa, напълнете 1/4 чаша от охладения лимонов крем и оставете настрана. 
  • 6. В голяма купа смесете останалия крем с крема със маскарпоне.
  • 7. Смесете с миксер на средна скорост, докато всичко стане гладко. В отделна купа смесете сметаната със захарта и разбийте, докато се образуват твърди върхове.
  • 8. Сложете половината от разбитата сметана в сместа с маскарпоне и лимон.
  • 9. За сиропа в плитък съд смесете лимончелото и водата. Потопете всяка бишкота и ги подредете в тава. Направете редове както хоризонтално, така и вертикално - като бордер.
  • 10. С лъжица изсипете половината от лимоновия пълнеж върху първия слой бишкоти. След това наредете втори и разпределете останалия лимонов пълнеж. Добавете трети слой бишкоти и отгоре намажете с останалата разбита сметана.
  • 11. Използвайки останалата 1/4 чаша лимонов крем, за да го поставите върху сметаната. Украсете с пресни резени лимон.