Когато имате повод - рожден ден, имен ден, или просто ви се дояде нещо сладко, с дъх на карамел - тази торта е прекрасен избор. Кремът е сметанов, смесен със сладко кондензирано мляко, от което се получава т. нар крем дулсе де лече. За финал тортата се поръсва с крокан и се гарнира с пресни плодове. 

Необходимите продукти за крема са:

500 мл сладкарска сметана
400 г кутия дулсе де лече

Сметаната се разбива с миксер. След това, малко по малко се добавя дулсе де лечето.  

За крокана се карамелизира 250 г захар с 1 с. л. вода. Ореховите ядки - 1/2 ч.ч., се запичат в сух тиган. Пускат се за кратко в карамела, след което се изливат върху тавичка, застлата с хартия за печене и намазажа с малко масло. Когато изстине и се втвърди, се натрошава на ситно. 

 

Благодарим за рецептата на Катерина Петрова.

Съставки

  • 4 бр. Яйца
  • 1 ч.ч. Захар
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 1 пакетче Бакпулвер

Начин на приготвяне

  • 1. Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят. 
  • 2. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. Добавя се към яйцата.
  • 3. Пече се в предварително загрята фурна в кръгла тава с диаметър около 25 см., докато стане златисто. 
  • 4. След като се охлади, блатът се разрязва 2 пъти, за да се получат 3 отделни, по-тънки блата. 

     

  • 5. Кремът се разделя на 3 равни части. С две от тях се намазва между двата блата за пълнеж, с третата се намазва тортата отгоре и отстрани. Тортата може да се гарнира с пресни плодове - ягоди, малини, боровинки. Поръсва се с крокан.