Неповторим е вкусът на стафиденото грозде, затворено в стъклено бурканче.
Съставки
- 10 листенца Розмарин
- 150-200 мл Вода
- 800 г Захар
- 2 кг Бяло стафидно грозде
Начин на приготвяне
- 1. Измитото и почистено от чепките стафидено грозде (предимството на това гроздето е, че е без семки), се поставя в метален съд за варене.
- 2. Пускат се листенцата розмарин, посипва се със захарта, разклаща се енергично и се оставя в хладилника за 1 нощ.
- 3. На другия ден се поставя на котлона, добавя се водата, кипва се и веднага се намалява на минимум.
- 4. Така на бавен огън къкри, докато сиропът остане на половина и добие златисторозов цвят.
- 5. Още горещо сладкото се насипва в бурканчетата. Капачетата се завинтват и се обръщат с дъното нагоре.