Неповторим е вкусът на стафиденото грозде, затворено в стъклено бурканче.

Съставки

  • 10 листенца Розмарин
  • 150-200 мл Вода
  • 800 г Захар
  • 2 кг Бяло стафидно грозде

Начин на приготвяне

  • 1. Измитото и почистено от чепките стафидено грозде (предимството на това гроздето е, че е без семки), се поставя в метален съд за варене.
  • 2. Пускат се листенцата розмарин, посипва се със захарта, разклаща се енергично и се оставя в хладилника за 1 нощ.
  • 3. На другия ден се поставя на котлона, добавя се водата, кипва се и веднага се намалява на минимум.
  • 4. Така на бавен огън къкри, докато сиропът остане на половина и добие златисторозов цвят.
  • 5. Още горещо сладкото се насипва в бурканчетата. Капачетата се завинтват и се обръщат с дъното нагоре.