"Дамски каприз" е класика сред сладкишите, известен от повече от 100 години. Рецепта за него може би се крие в тетрадката на всяка домакиня. Дори да има известни разлики в продуктите, основният принцип се повтаря - блат, мармалад и разбити на сняг белтъци.
Откриваме рецепта за сладкиша в стара тетрадка, където е записан под името "Сладкиш от Стефка". В кулинарни книги от средата на XX век има негови варианти с името „Снежна торта“.
Този сладкиш е връщане към детството и към дните, в които колежките всеки понеделник носеха по нещо сладко, домашно приготвено в почивните дни. Може би точно това е най-хубавото му - той съчетава минало, сегашно, а с възможностите за вариации на рецептата - и бъдеще.
Отхапете само една хапка...
Съставки
- 1/2 ч.ч. Олио
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 1 1/2 ч.ч. Брашно
- 1 ч.ч. Захар
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 5 бр. Яйца
- 10 с.л. Захар
Начин на приготвяне
- 1. Отделете жълтъците от белтъците.
- 2. Сипете содата в киселото мляко и леко разбъркайте, за да шупне.
- 3. Разбийте с миксер смес от жълтъците, чашата захар, олиото, млякото и брашното.
- 4. Изсипете в намазнена тавичка и печете на 200 градуса, докато стане златисто кафяво.
- 5. Разбийте отделените белтъци с десетте лъжици захар, докато станат на твърд сняг.
- 6. Топли блат намажете с мармалад от сливи. Отгоре нахвърляйте от белтъчената смес със супена лъжица. Не се приглажда. Може да се поръси с кокосови стърготини. Отново се връща в топлата фурна и се оставя там за половин час, докато стане хрупкава коричка.
- 7. По желание може да украсите със зрънца от нар или грозде за повече свежест и цвят.