"Дамски каприз" е класика сред сладкишите, известен от повече от 100 години. Рецепта за него може би се крие в тетрадката на всяка домакиня. Дори да има известни разлики в продуктите, основният принцип се повтаря - блат, мармалад и разбити на сняг белтъци. 

Откриваме рецепта за сладкиша в стара тетрадка, където е записан под името "Сладкиш от Стефка". В кулинарни книги от средата на XX век има негови варианти с името „Снежна торта“.

Този сладкиш е връщане към детството и към дните, в които колежките всеки понеделник носеха по нещо сладко, домашно приготвено в почивните дни. Може би точно това е най-хубавото му - той съчетава минало, сегашно, а с възможностите за вариации на рецептата - и бъдеще.

Отхапете само една хапка... 

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 1 1/2 ч.ч. Брашно
  • 1 ч.ч. Захар
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 5 бр. Яйца
  • 10 с.л. Захар

Начин на приготвяне

  • 1. Отделете жълтъците от белтъците.
  • 2. Сипете содата в киселото мляко и леко разбъркайте, за да шупне. 
  • 3. Разбийте с миксер смес от жълтъците, чашата захар, олиото, млякото и брашното. 
  • 4. Изсипете в намазнена тавичка и печете на 200 градуса, докато стане златисто кафяво. 
  • 5. Разбийте отделените белтъци с десетте лъжици захар, докато станат на твърд сняг.
  • 6. Топли блат намажете с мармалад от сливи. Отгоре нахвърляйте от белтъчената смес със супена лъжица. Не се приглажда. Може да се поръси с кокосови стърготини. Отново се връща в топлата фурна и се оставя там за половин час, докато стане хрупкава коричка.  
  • 7. По желание може да украсите със зрънца от нар или грозде за повече свежест и цвят.

Всичко за наближаващите големи християнски парзници може да откриете тук >>