В Седмицата на рибата ви показваме поредната рецепта с риба. Този път тя е скумрия. Разбира се, по желание може да използвате и друга, по-едра риба - хек, треска, мерлуза и др. 


В съчетание с доматения сос и киселите краствички, рибата на фурна се превръща в чудесно лятно ястие. Доматеният сос трябва да е добре овкусен. Може да му добавите сварен боб или орехи. 

 

 

 

Съставки

  • 1 кг Скумрия
  • 1 кг Домат
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Захар
  • 5 с.л. Зехтин
  • 6 бр. Кисели краставички
  • 1 с.л. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Рибата се почиства и измива. Нарязва се на парчета. Изпича се в тавичка във фурна, полята със зехтин.
  • 2. Доматите се настъргват на ситно ренде. Сместват се със сол, черен пипер, дафинов лист, захар и чесън. Рибата се изважда, а тази смес се сипва в тавичката, в която тя се е пекла. 
  • 3. Слага се отново във фурната и се оставя да се пече, докато изври сока от доматите. 
  • 4. Парчетата риба се прибавят 5 минути преди да извадите от фурната. Върху тях се подреждат кръгчета кисели краставички.
  • 5. За сгъстяване на соса, 1 с. л. брашно се разтваря в малко вода. Изсипва се и се разбърква добре. Всичко трябва да покъкри още 2-3 минути.