В Седмицата на рибата ви показваме поредната рецепта с риба. Този път тя е скумрия. Разбира се, по желание може да използвате и друга, по-едра риба - хек, треска, мерлуза и др.
В съчетание с доматения сос и киселите краствички, рибата на фурна се превръща в чудесно лятно ястие. Доматеният сос трябва да е добре овкусен. Може да му добавите сварен боб или орехи.
Съставки
- 1 кг Скумрия
- 1 кг Домат
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Захар
- 5 с.л. Зехтин
- 6 бр. Кисели краставички
- 1 с.л. Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Рибата се почиства и измива. Нарязва се на парчета. Изпича се в тавичка във фурна, полята със зехтин.
- 2. Доматите се настъргват на ситно ренде. Сместват се със сол, черен пипер, дафинов лист, захар и чесън. Рибата се изважда, а тази смес се сипва в тавичката, в която тя се е пекла.
- 3. Слага се отново във фурната и се оставя да се пече, докато изври сока от доматите.
- 4. Парчетата риба се прибавят 5 минути преди да извадите от фурната. Върху тях се подреждат кръгчета кисели краставички.
- 5. За сгъстяване на соса, 1 с. л. брашно се разтваря в малко вода. Изсипва се и се разбърква добре. Всичко трябва да покъкри още 2-3 минути.