Синдермьо е традиционно ястие от Родопите. Прилича на по-добре познатия качамак, но технологията на приготвяне е различна, както и използваните пордукти. Синдермьо е по-течно от качамака и се дели на конци, заради кашкавала, който се разтопява в него.
Съставки
Начин на приготвяне
- 1. Царевичното брашно се размива във вода католеко се бърка.
- 2. В тенджера налива 1,5 л вода и сеслага на котлона да кипне. В нея се добавят солта и маслото.
- 3. Сместа с разтвореното царевично брашно се изсипвана тънка струйка врящата вода, като се бърка непрекъснато. Оставясе за ври 20 мин.
- 4. През това време се настъргва кашкавалът.Изсипва се в сместа и се бърка, докато започне да се точи на конци. Сместа сесипва в тавичка.
- 5. Консумирасе топло.