Куркубиня са гръцки сиропирани сладки, които много напомнят на баклавата по вкус. основните разлики са две - не се пекат, а се пържат, и нямат пълнеж. Куркубините може да се хапват веднага след като са изпържени и престояли в сиропа. Тогава те са с хрупкави краища и мека сърцевина, не много сладки. Може и да се овкусят допълнително с шоколадов сироп. Така имат още по-завършен вид и с допълнителна сладост.
Съставки
- 150 мл Сладкарска сметана
- 100 г Шоколад
- 2 ч.ч. Вода
- 2 ч.ч. Захар
- 1/2 бр. Лимон
- 1 пакет Кори за баница
- 5 с.л. Олио
Начин на приготвяне
- 1. Пригответе захарния сироп, като смесите водата и захарта и ги оставите да врат около 5 минути. Добавете и няколко капки лимонов сок малко преди да свалите от котлона.
- 2. Разстелете корите за баница. Намажете първата с олио, като използвате силиконова четка. Отгоре сложете следващата и отново намажете цялата, без долния край. Него само поръсете внимателно с вода.
- 3. Сгънете корите на два пъти. Първият път до средата на кората, а вторият - до мястото, където е напръскана с вода. Навийте на стегнато руло. Притиснете краищата с водата, така че да прилепнат за тестото и при пържене да не се отворят.
- 4. Нарежете на малки хапки. Пържете в добре загрято олио, докато добият златист цвят. Извадете с решетъчна лъжица и поставете в дълбок съд, в който предварително сте налели захарния сироп. Когато следващата порция е готова, предишните се изваждат от сиропа.
- 5. Начупете шоколада на парчета и го сложете в подходящ за разтопяване съд. Добавете и леко затоплената сметана. Разтопете, докато се получи хомогенна смес. С шоколада залейте куркубините. Оставете ги в хладилника за 30 минути, за да стегнат.