До любовта към морето и градината, Данчо от Прегърни готвача поставя и любовта към домашно приготвените ястия. И не става дума само за паеля със скариди или телешко на тиган, а за фините десерти, по които се чудиш по каква причина най-напред да въздишаш - защото са красиви или защото са вкусни. 

Тази торта е с наситен шоколадов вкус, но в никакъв случай не е тежка. Глазурата и кремът с рикота и мед чудесно се съчетават с какаовите блатове и свежестта на физалиса. 


Ето още няколко кулинарни насоки от Прегърни готвача, за да си приготвите вкъщи не просто нещо сладко, а истинска наслада за небцето.

# Кафето, което се използва в състава на блатовете, е добре да е силно, за да се усеща максимално отчетливо вкусът му. 

# Разделете крема предварително на равни части, за да имате еднакво количество за намазване между блатовете.

Приготвя се от:

400 мл заквасена сметана
250 г рикота
3 ч. л. лъжички мед
1 пръчка ванилия
4 с. л. какао
1 щипка канела


# Шоколадовият ганаш е чудесен за украса и дори да не сте професионалист в декорирането на торти, с него ще се справите чудесно. Няма нужда да заглаждате до пефректност. Колкото по-небрежно и естествено изглежда тази торта, толкова повече и отива.

Приготвя се от: 

400 г шоколад
200 мл животинска сметана
100 г масло


#
 Тортата е най-вкусна в деня, в който е направена. Добре е да се съхранява на стайна температура, под похлупак.

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. Кафе
  • 2 бр. Яйца
  • 1,5 ч.ч. Захар
  • 125 г Краве масло
  • 1/2 ч.л. Бакпулвер
  • 1/2 ч.л. Сода за хляб
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 9 с.л. Какао
  • 1,5 ч.ч. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. В дълбока купа се смесват какаото, брашното,солта и бакпулверът. В друга купа с миксер се разбиват нарязаното на кубчетамасло и захарта, докато стане на крем. Едно по едно се чукват яйцата и серазбърква. 
  • 2. С хартия за печене се покрива тавичка с диаметър 18 сми се сипва половината от сместа. Пече се около 30-35 минути. Застила се ново парчехартия в тавата и се пече останалата част от сместа по същия начин. След катоблатовете се охладят, всеки от тях се разрязва с нож или с конец на половина. Така ще се получат 4блата. 
  • 3. Шоколадът се начупва на едри парчета и се разтопявана водна баня. Към него се сипва сметаната и се разбърква. Добавят се 100 гмасло и всичко се разбърква много добре с шпатула. Изчаква се да изстине. Преди глазурата да се постави върху тортата, се разбърква с миксер, за да стане пухкава. 
  • 4. Кремът за слепване на блатовете се приготвя като сметаната се разбърква с рикотата, остърганата вътрешност на шушулка ванилия, меда, какаото и канелата. 
  • 5. Тортата се сглобява, като се слага от крема с рикота между блатовете. От шоколадовата глазура се нанася отгоре и отстрани. Не се заглажда прекалено – тази торта трябва да е ‚рошава‘. 
  • 6. Украсява се със свежи плодчета физалис, цветчета от череша и листенца мента. Всички те прекрасно се съчетават с шоколадовия вкус.