Кoй не обича шоколад и сладкиши с шоколад? И ние в bistro.bg не правим изключение. Този кекс е за всички шокохолици, защото е с двойна доза шоколад - в тестото и в глазурата.
Рецептата е лесна, продуктите - достъпни. Пригответе, изпечете и ни споделете как се е получило.
Съставки
- 1/2 ч.л. Бакпулвер
- 2 ч.ч. Брашно
- 1/2 ч.ч. Прясно мляко
- 1 1/2 ч.ч. Захар
- 4 с.л. Какао
- 200 г Краве масло
- 4 бр. Яйца
- 1 пакет Ванилия
- 1/2 ч.ч. Орех
Начин на приготвяне
- 1. Разтопете маслото и добавете към него какаото и захарта.
- 2. Смесете добре, докато се получи хомогенна каша. Добавете млякото.
- 3. Оставете да заври на котлона, за да се стопи и захарта, след това отстранете.
- 4. Отделете около 1 ч. ч. от сместа в чашка.
- 5. Разбийте яйцата с ванилията и бакпулвера. Добавете брашното, като след всяка лъжица разбърквате, за да се усвои добре. В основната част от тестото добавете орехите, нарязани на ситно.
- 6. Намаслете форма за кекс и сипете тестото.
- 7. Печете на 200 градуса за 45-50 мин. За да проверите дали е готово, забодете дървена пръчица или клечка за зъби в кекса. Ако по нея не полепва тесто, значи е добре изпечен.
- 8. Оставете да се охлади. Поставете в поднос. Залейте с шоколадовата глазура, отделена в чашката.