Класическата българска шкембе чорба, която с право някои подозират, че е взаимствана от турската кухня, се приготвя от варени агнешки чревца и шкембе.
Съставки
- 2 глави Чесън
- 100 г Краве масло
- 1 с.л. Черен пипер
- 1,5 л Прясно мляко
- 1 л Вода
- 400 г Aгнешко шкембе
- 600 г Aгнешко шкембе
- 1/2 ч.ч. Винен оцет
Начин на приготвяне
- 1. Добре измитите агнешките чревца се поставят в голямсъд и се сваряват в малко вода до пълно омекване.
- 2. Изваждат се и се накълцват на ситно. Връщат се востатъка от бульона и се заливат с вряло прясно мляко.
- 3. Най-накрая чорбата се цвърва с лъжица червен пипер,запържен в прясно краве масло.
- 4. Така приготвената шкембе чорба се сервира в съд, вкойто има накълцан чесън и винен оцет.