Класическата българска шкембе чорба, която с право някои подозират, че е взаимствана от турската кухня, се приготвя от варени агнешки чревца и шкембе.

Съставки

  • 2 глави Чесън
  • 100 г Краве масло
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 1,5 л Прясно мляко
  • 1 л Вода
  • 400 г Aгнешко шкембе
  • 600 г Aгнешко шкембе
  • 1/2 ч.ч. Винен оцет

Начин на приготвяне

  • 1. Добре измитите агнешките чревца  се поставят в голямсъд и се сваряват в малко вода до пълно омекване. 
  • 2. Изваждат се и се накълцват на ситно. Връщат се востатъка от бульона и се заливат с вряло прясно мляко.
  • 3. Най-накрая чорбата се цвърва с лъжица червен пипер,запържен в прясно краве масло.
  • 4. Така приготвената шкембе чорба се сервира в съд, вкойто има накълцан чесън и винен оцет.