Задължително е на Никулден на масата присъства риба. По традиция се приготвя шаран, защото той е една от рибите с най-големи люспи. Колкото повече люспи има - толкова повече ще са парите в портфейла. Преданията разказват, че свети Никола спасил една пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран. Този факт, както и поверието за връзката между люспите и парите, карат много хора да пазаруват именно шаран за Никулден.  

Рибник се нарича шаранът, изпечен в тесто. На никулденската трапеза се поставя и обреден хляб, който в различни краища на България носи различно име - никулски хляб, колак, боговица, светец. 

Тъй като Никулден е в рамките на Коледните пости, на масата се слагат и постни сърми, пълнени чушки с ориз, варени боб, царевица, жито и други.

Тази рецепта е малко по-различна от традиционно приготвения шаран в тесто или с плънка. Може да я приготвите с риба по ваш вкус. Нужно ви е готово тесто или прясно замесено, както и хартиен шаблон, скойто да изрежете форма на риба. 



 




Съставки

  • 6 бр. Орехови ядки
  • 1 щипка Черен пипер
  • 1 щипка Сол
  • 2 скилидки Чесън
  • 5 с.л. Доматено пюре
  • 1 ч.ч. Булгур
  • 250 г Пушена риба
  • 2 щипки Розмарин
  • 1 бр. Яйце
  • 500 г Тесто

Начин на приготвяне

  • 1. Може да използвате готови филета от пушена риба или да използвате месо от изпечена вкъщи. В този случай изпечете избраната риба във фурна и завита във фолио. Така става малко по-сочна от тази на скара. Нарежете я на дребни парченца, като внимавате да премахнете костите. Смесете месото с доматеното пюре и нарязаните на ситно орехи.
  • 2. Сварете булгура, отцедете го от водата и забъркайте в рибената смес. Овкусете със сол, черен пипер и чесън.
  • 3. Използвайте готово тесто или замесете класическо такова с мая или сода. Добавете ситно нарязан розмарин за по-богат вкус. Разточете тестото на кора с дебелина половин сантиметър и очертайте хартиения шаблон на рибата. След това внимателно го изрежете с остър нож. 
  • 4. Сложете 1 с. л. от плънката върху корема на едната рибка. Тази, която ще покрива отгоре, разточете леко, за да стане малко по-голяма. Поставете я отгоре. Прищипете по ръбчетата с вилица.
  • 5. За декорация направете топчета от тесто, колкото 1 стотинка. Леко ги притиснете, за да станат плоски. Това ще бъдат люспите на рибата. Намажете тестото от тялото с разбито яйце, за да се залепят топчетата по-лесно. Наредете люспите ред по ред, като гледате да се застъпват. Отгоре намажете с още един слой яйце.

     

  • 6. Печете на 180 градуса до златисто.