Рибата се счита за традиционното ястие на Никулден. Имате време да се подготвите с продуктите за Никулденския рибник - шаран в тесто. Тази оригинална рецепта изисква малко повече време за приготвяне.
Съставки
- 1-2 глава Лук
- 1 ч.л. Сол
- 500 г Брашно
- 1 щипка Сол
- 1 щипка Черен пипер
- 1 връзка Магданоз
- 2 бр. Кисели краставички
- 1 ч.л. Доматено пюре
- 4 с.л. Зехтин
- 250 мл Вода
- 1 ч.ч. Орехови ядки
- 2 кг Шаран
- 100 г Олио
Начин на приготвяне
- 1. Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите. Измива се и се подсушава. Осолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
- 2. Плънката се приготвя в тиган със зехтин, в който се задушава лукът, нарязан на филийки.
- 3. Прибавят се счуканите орехи, нарязаните на колелца кисели краставички и доматеното пюре.
- 4. Сместа се разбърква и се подправя с черен пипер. Прибавя се нарязаният на дребно магданоз.
- 5. Изчистеният шаран се изважда от хладилника. Напълва се с приготвената плънка и се зашива.
- 6. Тестото за кората се омесва от брашното със сол и вода. Оставя се за 20 мин.
- 7. След това се разделя на 6 топки. Една топка се отделя за декорация. Останалите 5 се разточват на питки с диаметър около 30 см и се намазват с олио.
- 8. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
- 9. Рибата се подсушава добре, преди да се завие в тестото.
- 10. Напълненият шаран се увива в разточената кора. От оставената топка се разточва кора и се изрязват „очи, уста и люспи” за декорация на Никулденския рибник.
- 11. Пече се в намазана с олио тавичка на 200 градуса за 40-50 мин. За да не се препече кората, може тавата да се покрие с фолио.