Тези сарми са невероятно вкусни, защото пълнежът им е по ориенталски екзотичен, а формата предполага много бързо изяждане. Хитростта е в начина на сгъване. Може да го правите с пръсти или да използвате найлон - вижте как в клипчето.
Съставки
- 1/2 бр. Лимон
- 1 ч.л. Сол
- 3 с.л. Доматено пюре
- 1 ч.ч. Магданоз
- 1 ч.л. Черен пипер
- 2 ч.л. Мента
- 1 ч.л. Бахар
- 1 ч.л. Канела
- 1 ч.ч. Зехтин
- 1 с.л. Фъстък
- 3 скилидки Чесън
- 3 глави Лук
- 2 ч.ч. Бял ориз
- 1 бурканче Лозови листа
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете лука и чесънана много ситно.
- 2. Измийте ориза и годобавете към лука.
- 3. Добавете ядките, коитопредварително сте смлели, и доматеното пюре.
- 4. Овкусете с подправките исипете зехтина.
- 5. Разбъркайте внимателно,докато всичко се смеси.
- 6. Пресният магданоз се нарязва на много ситно и се прибавя към плънката.
- 7. Лозовият лист се разстила внимателно, за да няма гънки. Поставете 1 с. л. отсместа в началото на листото, от широкия му край.
- 8. Сгънете двете крайчета,след това подгънете отляво и отдясно. Навивайте стегнато, така че да се оформипура.
- 9. Залейте сармите с гореща вода, така че всички да са под вода. Към тях добаветеняколко резена лимон и зехтин. Добре е отгоре да се покрият с чиния или другоза тежест.
- 10. Загрейте на котлона, докато водата кипне, след това намалете и оставете да се готви на слаб огън.