Тези сарми са невероятно вкусни, защото пълнежът им е по ориенталски екзотичен, а формата предполага много бързо изяждане. Хитростта е в начина на сгъване. Може да го правите с пръсти или да използвате найлон - вижте как в клипчето.


Съставки

  • 1/2 бр. Лимон
  • 1 ч.л. Сол
  • 3 с.л. Доматено пюре
  • 1 ч.ч. Магданоз
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 2 ч.л. Мента
  • 1 ч.л. Бахар
  • 1 ч.л. Канела
  • 1 ч.ч. Зехтин
  • 1 с.л. Фъстък
  • 3 скилидки Чесън
  • 3 глави Лук
  • 2 ч.ч. Бял ориз
  • 1 бурканче Лозови листа

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете лука и чесънана много ситно.
  • 2. Измийте ориза и годобавете към лука. 
  • 3. Добавете ядките, коитопредварително сте смлели, и доматеното пюре.
  • 4. Овкусете с подправките исипете зехтина.
  • 5. Разбъркайте внимателно,докато всичко се смеси.
  • 6. Пресният магданоз се нарязва на много ситно и се прибавя към плънката. 
  • 7. Лозовият лист се разстила внимателно, за да няма гънки. Поставете 1 с. л. отсместа в началото на листото, от широкия му край. 
  • 8. Сгънете двете крайчета,след това подгънете отляво и отдясно. Навивайте стегнато, така че да се оформипура. 
  • 9. Залейте сармите с гореща вода, така че всички да са под вода. Към тях добаветеняколко резена лимон и зехтин. Добре е отгоре да се покрият с чиния или другоза тежест. 
  • 10. Загрейте на котлона, докато водата кипне, след това намалете и оставете да се готви на слаб огън.