Слатата се поднася охладена.

Съставки

  • 1 с.л. Магданоз
  • 1 с.л. Копър
  • 20 г Люти червени чушки
  • 40 г Чесън
  • 20 г Захар
  • 200 мл Вода
  • 30 мл Олио
  • 450 г Патладжани
  • 2 щипки Сол
  • 3 с.л. Оцет

Начин на приготвяне

  • 1. Патладжаните се нарязват по дължина на филийки, посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отдели горчивият им сок. Изплакват се и се подсушават. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене.
  • 2. Патладжаните се намазват с лъжичка олио от горната страна и се запичат на силна фурна, докато омекнат и леко загорят.
  • 3. За маринатата: в тенджера се кипват водата, олиото и захарта. Прибавят се солта и оцетът.
  • 4. На ситно се нарязват чушката и зелените подправки и заедно с накълцания чесън се пускат във врящата марината.
  • 5. Патладжаните се заливат с готовата марината и се оставят да се охладят в хладилника.