Едно приятно и леко лятно ястие, чиято плътност идва от печения патладжан с опушен аромат, а лекотата и наситения вкус - от сирената в муса. Комбинацията с пресен магданоз и сочни зрънца нар е чудесна. Може да ги сервирате по начина, описан в рецептата, а може и да ги запечете, като преди това наръсите с настърган кашкавал или пармезан. Така ще се получи приятна златиста коричка. В зависимост от приготвянето, може да сервирате ястието като студено или топло предястие.
Съставки
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 с.л. Сол
- 60 г Крем сирене
- 1/2 ч.ч. Нар
- 1 връзка Магданоз
- 80 г Козе сирене
- 150 г Краве сирене
- 2 с.л. Зехтин
- 2 бр. Патладжани
- 3 стръка Копър
- 3 с.л. Смлени орехи
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете патладжана по дължина на филийки с дебелина около 0,5 см. Поръсете ги обилно със сол и ги оставете върху наклонена тава за 10 минути, за да се оттече горчивия им сок. Измийте ги със студена вода и ги подсушете върху кухненска хартия или текстилна кърпа.
- 2. Намажете всяка филийка от двете страни със зехтин. За най-удобно използвайте силиконова четка.
- 3. Загрейте грил тигана и изпечете патладжаните по 2-3 минути от всяка страна. Готовите филийки увийте в алуминиево фолио, за да се запазят топли и да омекнат.
- 4. В дълбока купа смесете кравето и козето сирене и крем сиренето. Разбъркайте ги много добре с вилица, така че да не останат бучки от твърдите сирена, а всичко да се превърне в пухкав мус. Овкусете с черен пипер и ситно нарязан копър.
- 5. Добавете смлените орехи и разбъркайте.
- 6. Разстелете филийките патладжан върху равна повърхност. В края на всяка от тях сложете по 1 лъжица от муса със сирена. Завийте на стегнато руло.
- 7. Поръсете с пресен магданоз и зрънца нар. Придават свежест и лекота на ястието.