Едно приятно и леко лятно ястие, чиято плътност идва от печения патладжан с опушен аромат, а лекотата и наситения вкус - от сирената в муса. Комбинацията с пресен магданоз и сочни зрънца нар е чудесна. Може да ги сервирате по начина, описан в рецептата, а може и да ги запечете, като преди това наръсите с настърган кашкавал или пармезан. Така ще се получи приятна златиста коричка. В зависимост от приготвянето, може да сервирате ястието като студено или топло предястие.

Съставки

  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Сол
  • 60 г Крем сирене
  • 1/2 ч.ч. Нар
  • 1 връзка Магданоз
  • 80 г Козе сирене
  • 150 г Краве сирене
  • 2 с.л. Зехтин
  • 2 бр. Патладжани
  • 3 стръка Копър
  • 3 с.л. Смлени орехи

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете патладжана по дължина на филийки с дебелина около 0,5 см. Поръсете ги обилно със сол и ги оставете върху наклонена тава за 10 минути, за да се оттече горчивия им сок. Измийте ги със студена вода и ги подсушете върху кухненска хартия или текстилна кърпа.
  • 2. Намажете всяка филийка от двете страни със зехтин. За най-удобно използвайте силиконова четка. 
  • 3. Загрейте грил тигана и изпечете патладжаните по 2-3 минути от всяка страна. Готовите филийки увийте в алуминиево фолио, за да се запазят топли и да омекнат. 
  • 4. В дълбока купа смесете кравето и козето сирене и крем сиренето. Разбъркайте ги много добре с вилица, така че да не останат бучки от твърдите сирена, а всичко да се превърне в пухкав мус. Овкусете с черен пипер и ситно нарязан копър. 
  • 5. Добавете смлените орехи и разбъркайте. 
  • 6. Разстелете филийките патладжан върху равна повърхност. В края на всяка от тях сложете по 1 лъжица от муса със сирена. Завийте на стегнато руло.
  • 7. Поръсете с пресен магданоз и зрънца нар. Придават свежест и лекота на ястието.