Ястието Ропа Веха с жълт ориз е сред фаворитите на Боян от MasterChef, приготвено от самия него по стара кубинска рецепта...
Съставки
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Кимион
- 1 ч.л. Куркума
- 10 мл Олио
- 25 г Бяло брашно
- 10 мл Зехтин
- 300 г Телешко
- 50 мл Червено вино
- 1 шепа Маслини
- 1 глава Лук
- 1 бр. Зелена чушка
- 1 бр. Червена чушка
- 1 бр. Люти чушлета
- 1 скилидка Чесън
- 100 г Доматено пюре
- 1/2 ч.л. Кимион
- 1 с.л. Кориандър
- 2 бр. Дафинов лист
- на вкус щипки Сол
- на вкус щипки Черен пипер
- 1 щипка Риган
- 1 щипка Захар
- 200 г Ориз Басмати
- 600 г Вода
- 1 щипка Канела
- 1 с.л. Краве масло
- 2 стръка Лук
Начин на приготвяне
- 1. За да приготвите Ропа Виеха загрейте олиото в тиган на средно висока температура. Овкусете телешкото месо със сол и черен пипер от всички страни.
- 2. Оваляйте месото брашно и сложете в нагорещеното олио. Запечатайте от всички страни за по 1-2 минути.
- 3. Добавете кубчетата бекон, за да пуснат приятен аромат. Добавете зехтина, лука, нарязан на много ситно, чушките, нарязани на жулиени, и чесъна за около 1-2 минути. Нека получат лек загар.
- 4. Добавете доматеното пюре, виното, маслините, нарязани на шайби, дафиновите листа и телешки бульон, колкото да покрие половината от месото. Овкусете с кимион, кориандър, риган, мащерка и захар. Тук може да добавите и лютата чушка, ако обичате леко пикантно.
- 5. Намалете температурата на котлона на средно ниво и поставете капак върху котлона. Оставете месото да къкри на среден огън, като на всеки 20-30 минути добавяте допълнително телешки бульон.
- 6. След около 90 минути от тази процедура, извадете месото и поставете настрани. Течността в тигана трябва да се карамелизирала и придобила консистенцията на хубав, гъст сос.
- 7. Придържайки месото от едната страна с помощта на вилица, започнете да го раздърпвате на конци от другата. След като цялото месо стане на конци, върнете при соса.
- 8. За приготвянето на ориза в тенджера или дълбок тиган сложете сухите подправки на среден огън, за да се загреят и пуснат аромат за около 30 секунди.
- 9. Добавете маслото, зехтина, лука и разбъркайте за 1-2 минути.
- 10. Добавете ориза и водата. Увеличете котлона на максимум, докато водата заври.
- 11. Веднага след като заври, разбъркайте, намалете температура на слаб огън и затворете с капак.
- 12. Оставете ориза да се готви на слаб огън (3 от 1-10) за около 20 минути без да бъркате, докато оризът абсорбира цялата вода. Важно е да не разбърквате. След, като оризът е готов, махнете капака и изключете котлона.
- 13. Направете легло от ориз в средата на чинията.
- 14. Добавете от Ропа Виеха месото директно върху ориза.
- 15. Добавете от соса на Ропа Виеха отстрани (толкова колкото желаете). Сложете лъжица заквасена сметана и поръсете с пресен кориандър.