Ястието Ропа Веха с жълт ориз е сред фаворитите на Боян от MasterChef, приготвено от самия него по стара кубинска рецепта...

Съставки

  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Кимион
  • 1 ч.л. Куркума
  • 10 мл Олио
  • 25 г Бяло брашно
  • 10 мл Зехтин
  • 300 г Телешко
  • 50 мл Червено вино
  • 1 шепа Маслини
  • 1 глава Лук
  • 1 бр. Зелена чушка
  • 1 бр. Червена чушка
  • 1 бр. Люти чушлета
  • 1 скилидка Чесън
  • 100 г Доматено пюре
  • 1/2 ч.л. Кимион
  • 1 с.л. Кориандър
  • 2 бр. Дафинов лист
  • на вкус щипки Сол
  • на вкус щипки Черен пипер
  • 1 щипка Риган
  • 1 щипка Захар
  • 200 г Ориз Басмати
  • 600 г Вода
  • 1 щипка Канела
  • 1 с.л. Краве масло
  • 2 стръка Лук

Начин на приготвяне

  • 1. За да приготвите Ропа Виеха загрейте олиото в тиган на средно висока температура. Овкусете телешкото месо със сол и черен пипер от всички страни.
  • 2. Оваляйте месото брашно и сложете в нагорещеното олио. Запечатайте от всички страни за по 1-2 минути.
  • 3. Добавете кубчетата бекон, за да пуснат приятен аромат. Добавете зехтина, лука, нарязан на много ситно, чушките, нарязани на жулиени, и чесъна за около 1-2 минути. Нека получат лек загар.
  • 4. Добавете доматеното пюре, виното, маслините, нарязани на шайби, дафиновите листа и телешки бульон, колкото да покрие половината от месото. Овкусете с кимион, кориандър, риган, мащерка и захар. Тук може да добавите и лютата чушка, ако обичате леко пикантно.
  • 5. Намалете температурата на котлона на средно ниво и поставете капак върху котлона. Оставете месото да къкри на среден огън, като на всеки 20-30 минути добавяте допълнително телешки бульон.
  • 6. След около 90 минути от тази процедура, извадете месото и поставете настрани. Течността в тигана трябва да се карамелизирала и придобила консистенцията на хубав, гъст сос.
  • 7. Придържайки месото от едната страна с помощта на вилица, започнете да го раздърпвате на конци от другата. След като цялото месо стане на конци, върнете при соса.
  • 8. За приготвянето на ориза в тенджера или дълбок тиган сложете сухите подправки на среден огън, за да се загреят и пуснат аромат за около 30 секунди.
  • 9. Добавете маслото, зехтина, лука и разбъркайте за 1-2 минути.
  • 10. Добавете ориза и водата. Увеличете котлона на максимум, докато водата заври.
  • 11. Веднага след като заври, разбъркайте, намалете температура на слаб огън и затворете с капак.
  • 12. Оставете ориза да се готви на слаб огън (3 от 1-10) за около 20 минути без да бъркате, докато оризът абсорбира цялата вода. Важно е да не разбърквате. След, като оризът е готов, махнете капака и изключете котлона.
  • 13. Направете легло от ориз в средата на чинията.
  • 14. Добавете от Ропа Виеха месото директно върху ориза.
  • 15. Добавете от соса на Ропа Виеха отстрани (толкова колкото желаете). Сложете лъжица заквасена сметана и поръсете с пресен кориандър.