Романеско броколи се отглежда още в Древен Рим през 16 век. Открито е за света от холандски градинари, които с години подобряват сорта. За толкова древна култура обаче, тя продължава да не е много позната като вкусовеи качества на нашата трапеза. 

В 100 г от зеленчука се съдържат едва 25 kcal. Дори претърпял термична обработка, зеленчукът запазва нежния си вкус и не натоварва стомаха. Това го прави подходящ за хора с чувствителни стомаси, които поради тази причина отдавна са забравили вкуса на зелето и карфиола.

Отделните розички на зеленчука са съставени от малки пирамиди, които са съставени от още по-малки пирамидки. Всичко това расте в спираловидни форми. Това е пример от природата за т.нар. фрактал - геометричен обект, който е начупен радиално. Това прави цялостната му визия изключително интересна. И ако не на вкус, то с вида си със сигурност ще ви развесели. Приликата му с летяща чиния е изключителна. Може би затова някои твърдят, че зеленчукът е донесен от извънземни. 

7 минути - точно толкова отнема готвенето на това ястие. 

Съставки

  • 1 ч.л. Сол
  • 3 щипки Копър
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 50 г Сирене Бри
  • 1 глава Романеско броколи

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте броколито и го разделете на розички. Сварете го на пара за 7 минути. Може да сварите и директно във вода, като добавите към нея и сол.
  • 2. Върху горещото броколи добавете тънки резенчета сирене бри. От температурата то леко ще се разтопи. 
  • 3. Разбъркайте киселото мляко, докато стане гладко. Подправете със сол. Посипете със ситно нарязан пресен копър и разбъркайте. Сипете соса в отделна купичка. 
  • 4. Запечете обелените слънчогледови семки в сух тиган. Така стават по-хрупкави и ароматни. Може да ги добавите към соса или в отделна купичка.
  • 5. Сервирайте топлото романеско броколи. Топвайте всяка розичка първо в млечния сос, а след това в слънчогледовите семки. Те ще полепнат по навлажнената част. Получава се вкусна комбинация от мек зеленчук, свеж сос и хрупкави семки.