Лятото е време, в което традиционно хпаваме повече риба. Това обаче в никакъв случай не значи само пържена или печена на скара. Рибното фрикасе е едно много вкусно, но малко пренебрегвано ястие. Обикновено го правим с пилешко месо. Заложете на разнообразието. С риба се получава наистина чудесно основно ястие. 

 

 

 

 

 

Съставки

  • 100 г Краве масло
  • 1 кг Пъстърва
  • 6 с.л. Квасена сметана
  • 4 с.л. Лимонов сок
  • 1 стрък Мащерка
  • 1 ч.ч. Бяло вино
  • 2 стръка Магданоз
  • 2 стръка Целина
  • 2 с.л. Сол
  • 5 с.л. Брашно
  • 1 бр. Чушка
  • 2 глави Лук
  • 2 бр. Моркови

Начин на приготвяне

  • 1. Целината, магданозът, черния пипер и виното се сипват в тенджерка. Доливат се и 2 ч. ч. вода. В тази смес се поставя рибата. Поставя се на котлона, докато кипне. След 20 минути рибата се изважда и се почиства. 
  • 2. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в 30 г от маслото, докато омекне. Добавят се чушката и моркова, нарязани на ситно, и се задушават под похлупак за 5 минути. Овкусява се с мащерка, майорана и сол. 
  • 3. Останалото масло се разтопява и в него се разтваря брашното. Пържи се, докато стане златист сос. 
  • 4. Бульонът от рибата се прецежда и се налива при соса с брашното. Добавя се лимонов сок на вкус, както и сол. Оставя се да поври още малко. 
  • 5. Всичко се смесва и се оставя да покъкри 7 минути
  • 6. Заквасената сметана се добавя, когато рибата е вече готова.