Вкусна рецепта, предоставена от мама Пепа и Жулиета - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 1 кг Филе от бяла риба
  • 80 мл Вода
  • 40 мл Коняк
  • 150 мл Бяло вино
  • 60 мл Зехтин
  • 60 г Краве масло
  • 17 бр. Прошуто
  • 2 бр. Лимони
  • 500 г Картофи

Начин на приготвяне

  • 1. Приготвяне на рибата: 
  • 2. Нарежете филетата риба на неголеми парчета - приблизително 4-5 см.
  • 3. Посолете и подправете с черен пипер. 
  • 4. Всяко парче риба покрийте с 1-2 листа салвия, 1/2 тънък резен лимон и се завива с лента  прошуто, ако лентите са къси ги забодете с клечки за зъби, за да не се отварят.
  • 5. Направете всички парчета риба по този начин.
  • 6. Оваляйте ги в брашно.
  • 7. Загрейте равни количества зехтин и масло в тиган и запържете увитата в прошуто риба от двете страни до бледо зачервяване (по 2 мин).
  • 8. Извадете ги и ги подредете в тава, залейте ги с виното, коняка и водата и ги запечете в загрята фурна на 220 C за 10 мин. 
  • 9. След това я извадете и върху рибата изстискайте лимонов сок.
  • 10. Върнете я в топлата, но изключена вече фурна за още 5 мин. 
  • 11. Приготвяне на картофите:
  • 12. Обелете картoфите и ги нарежете на пръчици.
  • 13. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене.
  • 14. Овкусете с подправките, овалват се с мазнина и се пекат на фурна.