Вкусна рецепта, предоставена от мама Пепа и Жулиета - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 1 кг Филе от бяла риба
- 80 мл Вода
- 40 мл Коняк
- 150 мл Бяло вино
- 60 мл Зехтин
- 60 г Краве масло
- 17 бр. Прошуто
- 2 бр. Лимони
- 500 г Картофи
Начин на приготвяне
- 1. Приготвяне на рибата:
- 2. Нарежете филетата риба на неголеми парчета - приблизително 4-5 см.
- 3. Посолете и подправете с черен пипер.
- 4. Всяко парче риба покрийте с 1-2 листа салвия, 1/2 тънък резен лимон и се завива с лента прошуто, ако лентите са къси ги забодете с клечки за зъби, за да не се отварят.
- 5. Направете всички парчета риба по този начин.
- 6. Оваляйте ги в брашно.
- 7. Загрейте равни количества зехтин и масло в тиган и запържете увитата в прошуто риба от двете страни до бледо зачервяване (по 2 мин).
- 8. Извадете ги и ги подредете в тава, залейте ги с виното, коняка и водата и ги запечете в загрята фурна на 220 C за 10 мин.
- 9. След това я извадете и върху рибата изстискайте лимонов сок.
- 10. Върнете я в топлата, но изключена вече фурна за още 5 мин.
- 11. Приготвяне на картофите:
- 12. Обелете картoфите и ги нарежете на пръчици.
- 13. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене.
- 14. Овкусете с подправките, овалват се с мазнина и се пекат на фурна.