Малките черни плодчета на храстовидния бъз зреят от края на месец август до края на септември. За рецептата не бива да се използват зелени зърна, а само тъмните, добре узрели зърна. Зелените плодчета бъз съдържат отровни вещества.
Бъзът е най-концентрираният природен източник на антоцианини - те активират производството на цитокини, отговорни за правилното функциониране на имунната система.
Добре измитите зърна могат да се откъснат с помощта на вилица. Редят се в буркан от 5 л на слоеве, като се редуват със захар. Първият слой плод е с дебелина 2 см. дебел, следва захар, после отново плод и така, докато мястото или продуктите свършат. Най-горният пласт е захар – 9 см. Добре е да не се запълва съвсем до горе.
Когато бурканът се напълни, вместо капак се слага марля. Съхранява се на светло и слънчево място за две седмици. Плодовете и разтворената захар се прецеждат през марля или тензух, като се изстискват. Сокът се налива в бутилки, но не до горе, тъй като и в тях ферментационният процес продължава.
Сиропът се приема срещу есенно-зимни инфекции веднъж дневно – сутрин по 1 с.л. 20 минути преди хранене.
За подсилване на имунната система се взема по 1 с.л. сутрин, обед и вечер на гладно, 20 минути преди хранене.
Напитката се препоръчва за укрепване на имунната система, против простуди и грип, за тонизиране, дори срещу рак.
Съставки
- 4 кг Бъз
- 1 кг Захар
Начин на приготвяне
- 1. Измийте плодовете. Използвайте само добре узрелите и тъмни.
- 2. В голям буркан сипете слой бъз с дебелина 2 см.
- 3. Върху него посипете захар. Редувайте.
- 4. Най-горният слой трябва да е от захар, с дебелина 9 см.
- 5. Най-отгоре на буркана сложете марля и оставете за 20 дни на слънчево място.
- 6. Прецедете сиропа и го налейте в бутилки.