Когато имате специален повод - искате и да почерпите с нещо специално. Сладките с фондан са именно това. Тънкостта е в приготвянето на фондан, който да е лесен за работа и с който да създадете красива и ефектна декорация.
Домашно приготвеният фондан изисква смесването само на няколко съставки. Все пак, ако ви затруднява, може да използвате и готов, който се продава в сладкарските и специализираните магазини.
Останалото е въпрос на фантазия!
Съставки
- 1/2 ч.ч. Захар
- 1/2 ч.ч. Кафява захар
- 1 ч.ч. Пчелен мед
- 2 бр. Яйца
- 1 ч.ч. Олио
- 15 г Бакпулвер
- 1 щипка Канела
- 1 щипка Индийско орехче
- 1 щипка Джинджифил
- 300 г Брашно
- 200 г Пудра захар
- 2 бр. Белтъци
- 7 капки Лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1. Медът и яйцата се разтопяватзаедно на водна баня, докато се получи хомогенна смес. Когато леко се охладят,се прибавят бакпулверът и подправките. Изсипват се в по-голям съд и се добавятяйцата. Разбива се с метална тел.
- 2. Добавя се олиото. Постепенно се сипва брашното. Омесва се гладко тесто.
- 3. С формички за сладки се изрязват различни фигурки.
- 4. Пекат се на 180 градуса с вентилатор за 10-15 минути.
- 5. Пресятата пудра захар се омесва с белтъците и лимоновия сок на средно твърдо тесто. Оставя се в хладилника, увито в свежо фолио засъхранение за около 20 минути. Разточва се и от него със същите форми се изрязват фигурки.
- 6. От захарния фондан може да се направят различни фигурки за украса, а самият той да се оцвети със сладкарски боички.