Когато имате специален повод - искате и да почерпите с нещо специално. Сладките с фондан са именно това. Тънкостта е в приготвянето на фондан, който да е лесен за работа и с който да създадете красива и ефектна декорация. 

Домашно приготвеният фондан изисква смесването само на няколко съставки. Все пак, ако ви затруднява, може да използвате и готов, който се продава в сладкарските и специализираните магазини.

Останалото е въпрос на фантазия!

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Захар
  • 1/2 ч.ч. Кафява захар
  • 1 ч.ч. Пчелен мед
  • 2 бр. Яйца
  • 1 ч.ч. Олио
  • 15 г Бакпулвер
  • 1 щипка Канела
  • 1 щипка Индийско орехче
  • 1 щипка Джинджифил
  • 300 г Брашно
  • 200 г Пудра захар
  • 2 бр. Белтъци
  • 7 капки Лимонов сок

Начин на приготвяне

  • 1. Медът и яйцата се разтопяватзаедно на водна баня, докато се получи хомогенна смес. Когато леко се охладят,се прибавят бакпулверът и подправките. Изсипват се в по-голям съд и се добавятяйцата. Разбива се с метална тел. 
  • 2. Добавя се олиото. Постепенно се сипва брашното. Омесва се гладко тесто.
  • 3. С формички за сладки се изрязват различни фигурки.
  • 4. Пекат се на 180 градуса с вентилатор за 10-15 минути. 
  • 5. Пресятата пудра захар се омесва с белтъците и лимоновия сок на средно твърдо тесто. Оставя се в хладилника, увито в свежо фолио засъхранение за около 20 минути. Разточва се и от него със същите форми се изрязват фигурки. 
  • 6. От захарния фондан може да се направят различни фигурки за украса, а самият той да се оцвети със сладкарски боички.