Лек, но изключително плътен вкус, който ще превърне профитеролите във вашия любим десерт.

Съставки

  • 1 ч.л. Ванилов екстракт
  • 2 с.л. Пудра захар
  • 60 мл Течна готварска сметана
  • 250 г Маскарпоне
  • 150 г Брашно
  • 80 г Краве масло
  • 250 мл Вода
  • 250 г Ягоди

Начин на приготвяне

  • 1. 1. За да приготвитетестото в касерола, сложете водата и маслото и загрейте на средно силен огън безда кипва. Намалете котлона и  добавете пресятотобрашно като  бъркате енергично за около2-3 минути, докато поеме цялата течност и се получи гладка топка тесто.
  • 2. 2. Свалете от котлона и оставете да сe охлади за 5-6 минути. 
  • 3. 3. Прехвърлете вкупа или кухненски робот и добавете яйцата едно по едно, като преди да добавитеследващо яйце, се уверете, че предишното е добре смесено с тестото. Разбийтемного добре, за да стане тестото гладко и лъскаво.
  • 4. 4. Загрейтефурната до 200 градуса и покрийте тава с хартия за печене. С пош или лъжичкаоформете профитеролите, като оставите достатъчно място между тях.
  • 5. 5. С мокри пръстипритиснете връхчетата на профитеролите и печете около 30-35 минути, докато сенадигнат и станат златистокафяви.
  • 6. 6. Оставетеготовите профитероли във фурната още 20 минути на отворена врата, за даизсъхнат. Извадете и прехвърлете върху решетка да сеохладят.
  • 7. 7. За да приготвитекрема, смесете сиренето маскарпоне, сметаната, ваниловия екстракт и пудрата захар и разбийте добре, докатосместа стане гладка. 
  • 8. 8. С нож за хляб срежетепрофитеролите през средата, сложете 1-2 чаени лъжички от крема, нарязаните нафилийки ягоди и покрийте с горната част. Поръсете с пудразахар.