Лек, но изключително плътен вкус, който ще превърне профитеролите във вашия любим десерт.
Съставки
- 1 ч.л. Ванилов екстракт
- 2 с.л. Пудра захар
- 60 мл Течна готварска сметана
- 250 г Маскарпоне
- 150 г Брашно
- 80 г Краве масло
- 250 мл Вода
- 250 г Ягоди
Начин на приготвяне
- 1. 1. За да приготвитетестото в касерола, сложете водата и маслото и загрейте на средно силен огън безда кипва. Намалете котлона и добавете пресятотобрашно като бъркате енергично за около2-3 минути, докато поеме цялата течност и се получи гладка топка тесто.
- 2. 2. Свалете от котлона и оставете да сe охлади за 5-6 минути.
- 3. 3. Прехвърлете вкупа или кухненски робот и добавете яйцата едно по едно, като преди да добавитеследващо яйце, се уверете, че предишното е добре смесено с тестото. Разбийтемного добре, за да стане тестото гладко и лъскаво.
- 4. 4. Загрейтефурната до 200 градуса и покрийте тава с хартия за печене. С пош или лъжичкаоформете профитеролите, като оставите достатъчно място между тях.
- 5. 5. С мокри пръстипритиснете връхчетата на профитеролите и печете около 30-35 минути, докато сенадигнат и станат златистокафяви.
- 6. 6. Оставетеготовите профитероли във фурната още 20 минути на отворена врата, за даизсъхнат. Извадете и прехвърлете върху решетка да сеохладят.
- 7. 7. За да приготвитекрема, смесете сиренето маскарпоне, сметаната, ваниловия екстракт и пудрата захар и разбийте добре, докатосместа стане гладка.
- 8. 8. С нож за хляб срежетепрофитеролите през средата, сложете 1-2 чаени лъжички от крема, нарязаните нафилийки ягоди и покрийте с горната част. Поръсете с пудразахар.