Пръсканата супа обикновено се приготвя с кайма. В различни варианти каймата може да се замести с месо - пилешко, телешко или заешко. На вкус наподобява по-известната супа топчета. Какво е различното? Пръсканата супа е за хората, които не обичат или нямат време за оформяне на топчетата. В тази рецепта каймата се запържва цяла, като при бъркането тя се раздробява на ситни парченца.







Съставки

  • 1 бр. Глава лук
  • 1 бр. Картоф
  • 1 бр. Морков
  • 250 г Кайма
  • 1 бр. Домат
  • 1 щипка Чубрица
  • 1 щипка Магданоз
  • 1 шепа Фиде
  • 1 бр. Жълтък
  • 3 с.л. Кисело мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете зеленчуците на ситно и ги сложете в тенджера с вода да се сварят. Доматите може да настържете, за да станат на пюре и да не се използва ципата.
  • 2. Каймата се разбърква с малко топла вода, за да стане на каша. 
  • 3. Когато зеленчуците са полуготови, каймата се изсипва при тях и се разбърква. 
  • 4. 5 минути преди да свалите от котлона, добавете и фидето като леко го начупите. 
  • 5. На готовата супа се прави застройка от 1 жълтък и 3 с. л. кисело мляко. Разбъркайте жълтъка и млякото до хомогенност. Добавете малко бульон от супата, за да затоплите сместа. Сипете застройката на тънка струйка и разбъркайте супата.