Пръсканата супа обикновено се приготвя с кайма. В различни варианти каймата може да се замести с месо - пилешко, телешко или заешко. На вкус наподобява по-известната супа топчета. Какво е различното? Пръсканата супа е за хората, които не обичат или нямат време за оформяне на топчетата. В тази рецепта каймата се запържва цяла, като при бъркането тя се раздробява на ситни парченца.
Съставки
- 1 бр. Глава лук
- 1 бр. Картоф
- 1 бр. Морков
- 250 г Кайма
- 1 бр. Домат
- 1 щипка Чубрица
- 1 щипка Магданоз
- 1 шепа Фиде
- 1 бр. Жълтък
- 3 с.л. Кисело мляко
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете зеленчуците на ситно и ги сложете в тенджера с вода да се сварят. Доматите може да настържете, за да станат на пюре и да не се използва ципата.
- 2. Каймата се разбърква с малко топла вода, за да стане на каша.
- 3. Когато зеленчуците са полуготови, каймата се изсипва при тях и се разбърква.
- 4. 5 минути преди да свалите от котлона, добавете и фидето като леко го начупите.
- 5. На готовата супа се прави застройка от 1 жълтък и 3 с. л. кисело мляко. Разбъркайте жълтъка и млякото до хомогенност. Добавете малко бульон от супата, за да затоплите сместа. Сипете застройката на тънка струйка и разбъркайте супата.