Ако спазвате коледните пости, това е вариант, с който може да разнообразите традиционните варива и зеленчукови супи. Лещата тук е под формата на кюфтенца - меки, пухкави и с хрупкава коричка.
Съставки
- 300 г Леща
- 1 глава Лук
- 2 бр. Моркови
- 1 бр. Червена чушка
- 1 с.л. Сол
- 2 бр. Домати
- 3 бр. Картофи
- 1 ч.л. Черен пипер
- 4 с.л. Брашно
- 4 с.л. Галета
Начин на приготвяне
- 1. Сварете лещата в съотношение с водата 1:2. Когато омекне, добавете ситно нарязания лук, моркови и чушка.
- 2. Варете до готовност на всички продукти, след което овкусете със сол. Може да добавите малко зехтин. Прецедете лещата, за да махнете излишната вода.
- 3. Междувременно сварете и картофите в леко подсолена вода. Обелете и намачкайте.
- 4. Смесете картофеното пюре с лещата. Добавете брашното, за да се сгъсти сместа.
- 5. Оформете малки топчици, които разплескайте на кюфтенца. Галетата сипете в плоска чиния. Всяко кюфтенце потопете в тях, след като го оформите и изпържете в зехтин. По желание кюфтетата може и да се изпекат на фурна.