Полента е традиционно италианско ястие, което много напомня на нашия качамак, с тази разлика, че се консумира изстинал и оформен като кръгче, кубче или, в нашия случай, като подложка за царевична тарта. Тази рецепта е подходяща както за обяд, така и за вечеря. Една чудесна опция за оползотворяване на останал от закуската качамак.

Aко не разполагате със сготвен качамак, пригответе го като спазвате указанията на опаковката и го оставете да изстине преди да продължите с приготвянето на рецептата. Двете супени лъжици пресни билки пък може да ги замените с 1 с.л. сухи билки.

Съставки

  • 2 с.л. Пресни билки
  • 1 щипка Морска сол
  • 1 с.л. Зехтин
  • 1/4 ч.ч. Сирене Пармезан
  • 2 ч.ч. Сготвен качамак
  • 10 бр. Сухи домати
  • 1 бр. Домат
  • 100 г Сирене
  • 8-10 бр. Черни маслини

Начин на приготвяне

  • 1. Фурната се загрява до 200 градуса. В голяма купа се смесват качамакът, пармезанът и зехтинът.
  • 2. Застила се малка тавичка със сместа и се притискат крайчетата с вилица.
  • 3. Сухите доматчета и сиренето се нарязват на ситно и на тънки парченца.
  • 4. Пресният домат се нарязва на кръгчета, които се поставят отгоре. Декорира се с маслинките.
  • 5. Пече се 30 минути, докато се зачерви. Билките се поръсват преди сервиране.