Полента е традиционно италианско ястие, което много напомня на нашия качамак, с тази разлика, че се консумира изстинал и оформен като кръгче, кубче или, в нашия случай, като подложка за царевична тарта. Тази рецепта е подходяща както за обяд, така и за вечеря. Една чудесна опция за оползотворяване на останал от закуската качамак.
Aко не разполагате със сготвен качамак, пригответе го като спазвате указанията на опаковката и го оставете да изстине преди да продължите с приготвянето на рецептата. Двете супени лъжици пресни билки пък може да ги замените с 1 с.л. сухи билки.
Съставки
- 2 с.л. Пресни билки
- 1 щипка Морска сол
- 1 с.л. Зехтин
- 1/4 ч.ч. Сирене Пармезан
- 2 ч.ч. Сготвен качамак
- 10 бр. Сухи домати
- 1 бр. Домат
- 100 г Сирене
- 8-10 бр. Черни маслини
Начин на приготвяне
- 1. Фурната се загрява до 200 градуса. В голяма купа се смесват качамакът, пармезанът и зехтинът.
- 2. Застила се малка тавичка със сместа и се притискат крайчетата с вилица.
- 3. Сухите доматчета и сиренето се нарязват на ситно и на тънки парченца.
- 4. Пресният домат се нарязва на кръгчета, които се поставят отгоре. Декорира се с маслинките.
- 5. Пече се 30 минути, докато се зачерви. Билките се поръсват преди сервиране.