Вкусна рецепта, предоставена от мама Красимира и Цветан Ангелови - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 1 с.л. Царевично нишесте
- 2 ч.л. Соев сос
- 2 с.л. Доматено пюре
- 2 ч.л. Вода
- 2 с.л. Кафява захар
- 150 мл Оризов оцет
- 6 резена Ананас от консерва
- 2 глави Лук
- 2 бр. Зелени чушки
- 2 бр. Червени чушки
- 4 с.л. Олио
- 4 с.л. Брашно
- 4 бр. Пилешки гърди
- 300 г Бял ориз
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете пилешките гърди на жулиени и ги оваляйте в брашно.
- 2. Загрейте мазнината в тиган с незалепващо покритие и запържете пилешкото до златисто.
- 3. Нарежете двата вида чушки на едро. Нарежете лука на полумесеци.Нарежете ананаса на кубчета.
- 4. В отделен тиган запържете чушките, лука и ананаса.
- 5. Докато месото и зеленчуците се готвят, пригответе соса като смесите оцета, кафява захар, кетчуп и соев сос в малка тенджера и ги кипнете.
- 6. Разтворете нишестето в малко вода, добавете към врящата смес и бъркайте, докато се сгъсти.
- 7. Прибавете зеленчуците към пилешкото и залейте със соса.
- 8. Гответе всичко заедно 2-3 минути. Месото трябва да е крехко, а зеленчуците леко хрупкави.
- 9. Сварете ориза в подсолена вода както се вари паста. Отцедете го от водата и подправете със сол, пипер и малко олио, за да не залепва, накрая го полейте леко със сладко-киселия сос.
- 10. Сервирайте пилешкото със зеленчуците върху канапе от ориз.