Тези пилешки гърди носят невероятните вкусове на Гърция. Зехтин, маслини, лимони, кисело мляко с копър - все продукти, които препращат към кухнята на южната ни съседка. Комбинацията на пилешко месо с кускус е характерна за близкоизточната кухня, но в тази рецепта тя е с малко по-европейски прочит и екзотиката отстъпва място на умерения вкус.
За кускуса са необходими:
300 г кускус
2 чушки
1 глава лук
1/2 връзка пресен копър
200 г грах от консерва
шепа маслини
2 с.л. зехтин
Кускусът се вари във вода в съотношение 1:2.
Ако сервирате в дълбока чиния, изпозлвайте го за основа. Сипете граха, маслините, лимоновия сок, наситнения копър и зехтина. Чушките пасирайте, заедно с лука. Добавете кускуса и разбъркайте добре.
Съставки
- 400 г Пилешки гърди
- 1 ч.л. Риган
- 1 бр. Лимон
- 1/2 ч.ч. Зехтин
- 1/2 бр. Краставица
- 200 г Кисело мляко
- 1/2 бр. Лимон
- 1/2 връзка Копър
Начин на приготвяне
- 1. Натрийте пилешките гърди със сол, черен пипер и риган. По желание може да добавите и малко настъргана лимонова кора.
- 2. Сложете пилешкото месо в тигана, заедно с малко зехтин, и го запечете за 3-4 минути от двете страни.
- 3. За да приготвите млечния сос, настръжете краставицата и я поръсете със сол. Добре е да престои така няколко минути, за да поеме вкуса. Разбъркайте киселото мляко със сока на 1/2 лимон, черен пипер и копър. Смесете с краставицата в купичка.
- 4. В дълбока чиния сипете овкусения кускус. Върху него подредете пилето. В единия край на чинията поставете и купичката с кисело мляко. Късчетата пиле се потапят в него за още по-голяма сочност.