Вкусна рецепта, предоставена от мама Пепа и Жулиета Стоеви - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 300 г Пилешко бонфиле
- 1-2 бр. Белтък
- 2 с.л. Царевично нишесте
- 60 г Фъстъци
- 3-4 скилидки Чесън
- 4 бр. Люти чушлета
- 2 бр. Червени чушки
- 3 с.л. Соев сос
- 3 с.л. Бяло вино
- 1 с.л. Кафява захар
- 2 с.л. Оризов оцет
- 2 с.л. Сусамово масло
- 1 с.л. Сусам
Начин на приготвяне
- 1. Пилешкото месо нарежете на хапки с еднаква големина.
- 2. Белтъкът разбийте със щипка сол и нишестето, и с тази смес залейте пилешките хапки. Разбъркайте и оставете за 30 мин да починат в хладилник.
- 3. Лука нарежете на парчета около 2 см (по диагонал).
- 4. Лютите чушлета разполовете и почистете от семките. Нарежете ги на парчета.
- 5. В олио запържете пилешките хапки, докато се позачервят от всички страни - за около 3-4 мин. Извадете ги в чиния.
- 6. В мазнината запържете смачканите скилидки чесън, нарязаното парче джинджифил, нарязаната на тънки ивици чушка, лука и лютите чушлета - за около 2 мин.
- 7. През това време в сух тиган запечете фъстъците.
- 8. Разбъркайте нишестето, соевия сос, виното, оцета и захарта, заедно с две-три лъжици вода, докато се разтвори захарта.
- 9. Пилешките хапки върнете в тигана.
- 10. Сосът с нишестето, който вече приготвихте прибавете към месото - но не директно върху хапките, а по края на тигана, разбъркайте за около 2 мин, докато този сос се сгъсти и всички хапки се покрият с него като с глазура.
- 11. Прибавете фъстъците, сусамовото олио, разбърквайте и веднага разпределете ястието в чинии.
- 12. Поръсете с беления сусам и сервирайте.