Пестилът е десерт, който се приготвя от плодове и захар. Изключително дълготраен е, защото се приготвя чрез дълго сушене. Може да го съхранявате навит на руло в буркани. Така винаги, когато ви се прииска нещо сладко, ще имате в близост.
Пестилът се приготвя от плодове, с които обикновено се прави мармалад - шипки, сливи или пък малини. Той е и любимо детско лакомство.
Съставки
- 500 мл Вода
- 1 кг Захар
- 1.5 кг Слива
- 1,5 кг Ябълка
- 60 г Пектин
Начин на приготвяне
- 1. Обелете и нарежете на парчета плодовете. Залейте ги с водата и варете до омекване.
- 2. Разбийте плодовете с пасатор, докато се получи гладко пюре. Сипете го в дълбока тава и печете във фурна с вентилатор на 200 градуса.
- 3. Смесете захарта и пектина. Когато плодовата смес започне леко да се сгъстява, ги добавете в тавата. Оставете да се пече, като периодично бъркате. Сместа е готова, когато лъжицата започне да оставя следи по дъното на съда.
- 4. Разстелете готовия мармалад върху хартия за печене до дебелина около 5 мм. Оставете го да се суши във фурната на температура от 100 градуса за 4 часа. Обърнете и сушете още час.
- 5. След като изстине, нарежете получената кора пестил на ленти по късатай страна. Върху всяко парче сложете пергаментова хартия и навийте на руло. Така няма да залепва при сгъването. Завържете с конец. Готовите пестили съхранявайте в буркани в тъмно и проветриво помещение.