Тази салата е събрала цялата пъстрота на лятото. На вечеря тя може да замести едно пълноценно ястие, тъй като освен свежите зеленчуци, съдържа сирене и нахут, които ще ви заситят.
Салатата няма нужда от специален дресинг. Само зехтин и сол са напълно достатъчни, защото доматите дават киселинност, а има и много аромати от другите зеленчуци.
Двата специални продукта тук са печеният пикантен нахут и розовото стебло от цвекло. как да направите печен нахут с розмарин и чесън може да прочетете тук. Той е чудесна дреболия за похапване между храненията.
Листата на цвеклото са големи, сочни, тъмнозелени с ярко розово стебло. Имат земен и леко пикантен вкус. Добавяме ги в салатата точно заради това.
Съставки
- 1 бр. Домат
- 1 бр. Краставица
- 1/2 ч.ч. Нахут
- 70 г Краве сирене
- 1 стрък Червено цвекло
- 6 бр. Маслини
- 6 стръка Босилек
- 3 с.л. Зехтин
- 1 ч.л. Сол
- 1 стрък Пресен лук
- 2 ч.л. Лют червен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Отцедете нахута от водата и го сипете в тавичка, застлана с хартия за печене. Поръсете го с 1 ч. л. зехтин и 2 ч. л. лют кайенски пипер. Печете 10-15 минути, като разбърквате, във фурна на 18- градуса.
- 2. Измийте доматите, лука и краставиците и ги нарежете на едри парчета. Ако краставиците са от проверен източник и сте сигурни в качеството им, няма нужда дори да ги белите. В кората им има много ценни вещества.
- 3. Измийте стеблото от цвекло, сгънете го на две и го нарежете на ситно. Сипете половината към зеленчуците, другата половина оставете за декорация най-отгоре.
- 4. Нарежете сиренето на дребни парчета и го сложете в салатата, заедно с маслините.
- 5. Овкусете със зехтин и сол.
- 6. Най-отгоре разпръснете розовите парченца от цвеклото, пикантния нахут и пресния босилек.