Морските дарове са по-малките братя и сестри на лятото. Затова в топлия сезон ни е изключително вкусно да хапваме ястия, приготвени с тях. А и има страхотно разнообразие. В големите хранителни вериги или в специализираните рибни магазини могат да се купят мрежи (гаци) с различни видове миди, октоподи на килограм, раци, риби, рапани и други морски мекотели. Най-разпространени в България са черните морски миди (Mytilus edulis) - издължени, с гладка черупка в тъмен цвят с различни нюанси. Може да използвате и само тях за тази рецепта, но ако потърсите и заложите на разнообразието, ще откриете истинския вълшебен вкус на тази рецепта.


Ние избираме класически noci, noci rossе и cannelli. 


Noci
са малките миди, чиято ядка е в черупка с бял цвят. Те са с много лек и деликатен вкус. Червеният език на Noci Rosse ги прави особено атрактивни. Те са ароматни и придават завършен и изключителен вкус за пастата. Освен в паста, често се използват за супа. Те също трябва да се купуват живи и да се отстранява всяка мида, която е със счупена черупка. 


Cannelli (известни и като Cannolicchi
) са морски дарове със специфична удължена форма. Това са двучерупчести мекотели, които живеят във вертикално положение, потънали в пясъка; могат да се окопаят на дълбочина до 1 метър. Поради тази причина в месото им може да има песъчинки, дори когато са измити и сготвени. То се простира по цялата дължина на черупката. Широко разпространени са в Италия и Испания. Задължително е да ги купите живи. Може лесно да проверите towa, като докоснете крачето им. Ако са живи, то веднага ще се дръпне назад. Изключително подходящи са за приготвяне на паста. 



Към мидите добавете малко бяло вино. То дава допълнителен аромат, като същевременно леко тушира силната миризма на море, която може да не е приятна на всички. Другите важни за вкуса на това ястие продукти са доматите, чесънът и босилекът. Избирайте ги пресни и узрели.


Купете си или си направете прясна паста - тя е в пъти по-вкусна от изсушената. Изберете форма, по която може да се задържи повече сос, т.е. панделки, спирали и т.н. 


За пикантност на пастата си направете лют зехтин
. Смесете зехтин с лют червен пипер и сол. Може да добавите и различни свежи подправки, но тези са основните. Няколко капки от пикантния зехтин върху пастата са достатъчни да ви накарат да искате още и още следващи хапки.

Съставки

  • 1/2 ч.л. Захар
  • 1/2 ч.ч. Бяло вино
  • 4 скилидки Чесън
  • 1/2 ч.л. Лют червен пипер
  • 1 шепа Листа от босилек
  • 1 ч.л. Сол
  • 1/2 ч.ч. Зехтин
  • 8 бр. Миди Noci
  • 500 г Канели - Cannelli
  • 500 г Миди Noci Rosse
  • 1 кг Домат
  • 500 г Прясна паста

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете вода в дълбока тенджера и я поставете на котлона. Когато кипне, сипете прясната паста. Варете според указанието на етикета. За прясна паста са достатъчни от 6 до 8 минути. 

     

  • 2. Междувременно измийте морските дарове. Достатъчно е само да ги изплакнете внимателно и продължително под силно течаща вода. Сложете мидите в кипналата вода. Долейте бялото вино. Варят се 5-7 минути. 

     

  • 3. Измийте доматите и ги нарежете на ситни парченца. Вариант е и да ги обелите и да настържете на ренде, но нарязани, се усещат по-отчетливо в соса. Сипете 2-3 с.л. зехтин в дълбок незалепващ тиган. Загрейте го и сложете нарязания чесън за 1-2 минути, след това изсипете доматите. Бъркайте от време на време с дървена лъжица или шпатула. Сосът трябва да се сгъсти. Когато е почти готов, добавете сол и захар. 
  • 4. Почистете морските дарове от черупките. Така по-лесно ще хапвате пастата впоследствие. Изплакнете, ако ви притеснява, че може да има пясък или друго по месото им. Сложете ги в доматения сос и сотирайте за 2 минути. 
  • 5. Отцедете пастата от водата и я изсипете в готовия сос. Разбъркайте. Накъсайте половината листенца от босилека. Гответе още 1 минута. 
  • 6. Готовата паста с морски дарове украсете на пресни листенца магданоз.