Комбинацията месо и паста е подходяща, когато пастата е пълнозърнеста. Пълнозърнестите храни се усвояват сравнително по-лесно от организма и се съчетават по-добре с животински белтъчини, като месо, яйца и сирене. За сравнение пастата от бяло брашно, комбинирана по същия начин, ще затрудни много повече стомаха ни. 


В 100 г сурова паста се съдържат около 370 kcal. Ако сте на специален режим на хранене, според тази стойност може да прецените колко месо да добавите към порцията си. 


Тази паста не изобилства от сос. Тук се залага на отчетливите вкусове на съставките поотделно. 2-3 лъжици от домашно приготвеното песто да достатъчни, за да придадат незабравим аромат и вкус. 

За пестото са ви необходими:

2 шепи листа от босилек
3 с.л. зехтин
орехи
1 шепа слънчогледови семки
1/2 ч. л. сол
1 с.л. лимонов сок
2 скилидки чесън


Листата се измиват и подсушават върху кърпа или кухненска хартия. Суровите ядки се запичат на сух тиган. Така разтварят ароматите си. Всички продукти се смилат в пасатор до получаване на хомогенна смес. Получава се доза едно бурканче от 180 г.

Съставки

  • 300 г Дребна паста
  • 200 г Телешко
  • 2 стръка Мащерка
  • 2 с.л. Краве масло
  • 3 с.л. Песто
  • 1 с.л. Зехтин
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 3 скилидки Чесън

Начин на приготвяне

  • 1. Сварете пастата в подсолена вода, според указанието на етикета. Ако алденте не ви е по-вкуса, добавете 2-3 минути повече от посоченото. 

     

  • 2. Докато се вари, нарежете телешкото месо на много тънки медальони. Така се готви по-бързо, а после по-лесно може да нарежете на парчета и да добавите към пастата. Поръсете с черен пипер от двете страни. 

     

  • 3. Разтопете кравето масло в малък, дълбок тиган. Добавете мащерката и скилидките чесън. Сложете месото да се запече от двете страни, като периодично го обливате с маслото. Така месото става сочно, меко и ароматно. Когато е готово, го извадете в чиния. 

     

  • 4. Отцедете пастата от излишното количество вода. Смесете с пестото и объркайте добре. Сервирайте в чиния. Нарежете телешкото на ленти и добавете към пестото. Овкусете с малко зехтин и пресни листа мащерка.